Oamenii de stiinta: lucrul mai mult de 8 ore pe zi este daunator

Oamenii de stiinta: lucrul mai mult de 8 ore pe zi este daunator Oamenii de stiinta: lucrul mai mult de 8 ore pe zi este daunator

Oamenii de stiinta din diferite tari au descoperit ca munca mai mult de 8 ore pe zi (40 de ore pe saptamana) este nesanatoasa. Acest lucru a fost anuntat in urma rezultatelor a diferite studii, scrie bewoman.ro

Un studiu realizat de Universitatea Stanford din Statele Unite arata ca, dupa 50 de ore de munca pe saptamana, productivitatea scade, iar dupa 55 de ore tinde de obicei la zero. Oamenii de stiinta au remarcat in mod special ca, dupa standardul de 40 de ore, o persoana este capabila de putin, indiferent daca iubeste munca sau nu.

Universitatea Nationala din Australia a indicat timpul ideal de lucru săptămânal – 39 de ore . Dacă o persoană este suprasolicitată, atunci psihicul său suferă și apare depresia. Pe termen lung, acest lucru poate duce la accident vascular cerebral, diabet și chiar cancer.

Specialistii observa ca pentru persoanele cu munca intelectuala eficienta maxima nu este mai mare de 4-5 ore pe zi. Apoi trebuie sa va opriti complet si sa va odihniti corpul. Creierul este activ maxim doar 52 de minute, dupa care ar trebui sa luati o pauza de 17 minute. Aceasta regula este importanta pentru oamenii creativi si intelectualii.

Expertii va recomanda insistent sa refuzati munca suplimentara in timpul sarbatorilor si sa invatati sa spuneti un „nu” rasunator. Stabilirea si respectarea limitelor va va ajuta sa echilibrati munca si timpul liber, astfel incat sa puteti ramane productiv fara a va sacrifica bunastarea si sanatatea personala. Pentru ca supraincarcarea poate duce la dificultati de concentrare, probleme digestive si probleme de sanatate mai grave.

Expertii indeamna oamenii sa aiba grija de ei insisi, chiar daca saptamana de lucru dureaza ideal 39 de ore. Daca aveti simptome de oboseala si suprasolicitare, ar trebui sa incetiniti si sa faceti o pauza.

Cercetatorii noteaza ca tot mai multi oameni verifica corespondenta corporativa in weekend. Pentru a mentine sanatatea mentala si fizica, oamenii de stiinta insista sa respecte un program de lucru strict pentru a nu lucra pana la moarte – la propriu si la figurat.