Nu-i asa usor sa fii frate si sora!

  • Vineri, 20 Decembrie 2019
  • Familie

Se adora, se invidiaza reciproc si se ciondanesc ca niste oameni de nimic, dar se plictisesc de indata ce se despart… Pe scurt, relatiile nu sunt mereu de bun augur intre frate si sora. Iar pentru voi, parintii, sa aplanati conflictele devine o misiune delicata!

Ce schimbare radicala este nasterea unui fratior sau a unei surioarel Pana acum fara rivai, primul copil va trebui sa se acomodeze cu noul sau statut… iar acest lucru nu se va intampla usor. Ce puteti sa ii spuneti inainte ca beblusul sa se nasca, pentru a-I ajuta sa primeasca mai usor evenimentul?

Pregatiti-va copilul pentru sosirea bebeluslui!

Pana acum unicul copil, primul dumneavoastra nascut va trebui sa il intampine pe noul venit. Iata cum puteti sa il pregatiti pentru acesta schimbare…

Nasterea celui de-al doilea copil este o etapa importanta si dificila pentru cel mare, care se vede nevoit sa renunte la locul sau privilegiat de copil „unic”. Trebuie explicat clar ceea ce urmeza sa se intample -copilul banuind ceva – pentru a-I ajuta sa accepte schimbarile.

Sa fii cel mai mare: o meserie nu prea simpla!

Copilul cel mare este cel care i-a facut pe parinti sa devina „parinti”, cu toata lipsa lor de experienta si nelinistea de a face totul cum trebuie. Uneori acestia pun mult suflet si asteapta mult de la copil. Exigentele pot fi mari: atentie la cele mai mici gesturi, la primii pasi ai copilului, la primii dinti etc., sunt uneori prea tematori! Copilul cel mare este in centrul preocuparilor, este micutul print atotputernic al casei! Cu cat aceste exigente au fost mai mari, cu atat mai mult copilului ii va fi mai greu sa accepte sa fie detronat de un fratior sau de o surioara. Trebuie, deci, pregatit cat mai repede posibil pentru intampinarea viitorului „rival”…

Vorbit-i despre bebelus in timpul sarcinii

Din momentul in care sunteti sigura de sarcina dumneavoastra, anuntati-va copilul. Va veti bucura astfel impreuna de acest fericit eveniment care va umple inima de bucurie. Daca nu o veti face, se va simti exclus din aceasta fericire si nu va intelege de ce. In plus, a simtit deja o oarecare schimbare in silueta dumneavoastra, in caracter etc. Explicati-i tot si tineti-I la curent cu diferitele etape ale sarcinii. Si daca va trebui sa faceti fata unei pierderi de sarcina?… Daca stie motivele tristetii dumneavoastra, copilul va va ajuta sa treceti prin acesta perioada grea.

Nu-I obligati sa se bucure de eveniment…

Evident, evenimentul va umple de bucurie… dar copilul dumneavoastra, in ciuda momentelor de excitatie in fata pantecului rotunjit, se teme de momentul in care noul bebelus va aparea. Presimte ca vor avea loc schimbari… de altfel, incepand chiar din acea zi, i se pare ca va ocupati mai putin de el. Ati putea sa-i intelegeti supararea. Nu-i cereti sa gaseasca evenimentul super si evitati intrebarile care blocheaza: „Va fi fetita! Esti multumit, nu?”.

Preveniti-I in legatura cu schimbarile ce vor avea loc

„Stii ca un bebelus nu este in stare sa se joace, sa se hranesca sau sa manance singur… asta inseamna ca voi sta mai mereu cu el sa il ajut. Inteleg ca iti va fi greu, dar trebuie sa stii ca, chiar si atunci cand petrec mai putin timp cu tine, te iubesc la fel de mult ca si acum.”

Incurajati-I sa isi exprime sentimentele

Copilul dumneavoastra trebuie sa se simta liber pentru a spune ceea ce simte chiar si atunci cand sunt reprosuri, manie sau invidie. Incurajati-I sa isi exprime toate aceste sentimente. Nu va purtati ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, caci cu cat asteptati mai mult, cu atat copilul dumneavoastra se va simti vinovat si va tine in el mania mai degraba decat sa se descarce.