Noile gropi descoperite la Stonehenge au 10.000 de ani

Arheologii au descoperit recent sute de gropi de lângă Stonehenge despre care cred că au fost folosite de vânătorii preistorici. Se spune că unele dintre site-uri au o vechime de peste 10.000 de ani! Această descoperire indică faptul că acest sit preistoric cunoscut la nivel mondial a fost folosit de oameni chiar mai mult decât se credea anterior!

Descoperirea a fost făcută de cercetători de la Universitatea din Birmingham și de la Universitatea Ghent. Cercetătorii au folosit o varietate de instrumente, cum ar fi senzori geofizici inovatori, precum și instrumente de inducție electromagnetică mai convenționale. Potrivit cercetătorilor, gropile datează între anii 8.200 î.Hr. și 7800 î.Hr. și prezintă semne ale vânătorilor-culegători care cutreieră pământul în perioada mezoliticului timpuriu. Paul Garwood, lector superior de preistorie la Universitatea din Birmingham, a declarat că descoperirea nu a fost doar un instantaneu în timp. El a adăugat că arheologia detectată a fost de fapt rezultatul schimbării ocupației peisajului în timp. Anterior, Stonehenge a fost cunoscut ca un loc de înmormântare datorită cadavrelor găsite în zonă, dar această ultimă descoperire indică că era și un teren de vânătoare.

Cercetătorii au dezgropat aproape 400 de gropi în zonă, fiecare măsurând peste 2,5 metri. Una dintre gropi este suspectată a fi cea mai veche urmă de utilizare a terenului descoperită la Stonehenge. Cercetătorii și-au exprimat suspiciunile cu privire la groapa care este folosită pentru vânătoarea vânatului mare, cum ar fi uracii, mistreții și cerbul roșu. Gropile ar putea fi, de asemenea, cele mai mari din timpul mezoliticului timpuriu găsite în nord-vestul Europei. Dr. Nick Snashall, un arheolog la Stonehenge și Avebury World Heritage Site a adăugat că această descoperire indică, de asemenea, că aceste gropi au fost un loc special pentru comunitățile de vânători-culegători înainte ca pietrele să fie ridicate. Cu această descoperire, se pare că secretele lui Stonehenge încă se ascund sub suprafață.