Nasterea pe cale naturala, faze

Nasterea pe cale naturala se desfasoara in trei faze:

Dilatarea

Expulzia

Usurarea

Dilatarea

Este vorba de faza cea mai lunga, cea in care colul uterului se deschide pentru a permite apoi capului bebelusului sa treaca. Ea dureaza in medie 7 ore pentru primul copil, 4 ore pentru urmatorii. Primii trei centimetri de deschidere dureaza cel mai mult. Ulterior, injectarea anesteziei peridurale si o perfuzie intravenoasa accelereaza dilatarea, in timp ce monitorizarea permite sa se controleze contractiile si ritmul cardiac al bebelusului.

baca nu ai pierdut apa inainte de a veni la maternitate, punga se rupe, de obicei, la inceputul dilatarii. Daca acest lucru nu se intampla, moasa rupe membrana atunci cand colul s-a deschis cu cinci centimetri si aduna lichidul intr-un vas. Aceasta operatie este complet nedureroasa atat pentru tine, cat si pentru bebelus.

Pe tot parcursul dilatarii, atata vreme cat nu ai pierdut apa sau nu ti s-a aplicat anestezia peridurala, poti ramane, dupa dorinta, lungita, sa atipesti intre doua contractii, sau sa te asezi, sa te ghemuiesti, sau sa-ti faci exercitiile respiratorii invatate in timpul cursurilor de preqatire pentru  nastere. Majoritatea timpului esti singura cu sotul in sala de travaliu. Moasele trec regulat sa controleze modul in care avanseaza dilatarea, care este completa atunci cand orificiul a atins zece centrimetri largime. De la cinci centimetri deschidere, daca contractiile devin dureroase, anestezistul va aplica anestezia peridurala.

Expulzia

Este vorba despre nasterea propriu-zisa. Este o faza scurta, care dureaza in general o jumatate de ora sau chiar numai cateva minute. Ea este anuntata prin intensificarea contractiilor (o contractie lunga la fiecare doua minute) si aparitia vizibila a capului copilului la margine vulvei.

Esti culcata pe masa ginecologica cu picioarele pe bare, cu personalul medical in jurul tau si viitorul tatic strangand aparatul foto; te va tine mana si iti va murmura ca te iubeste si te va incuraja cu „acusi se termina draga!”.

Presiunea capului copilului asupra rectului anunta iesirea lui iminenta. Moasa sau medicul iti vor cere atunci sa incepi sa impingi in ritmul contractiilor, pentru a-ti ajuta bebelusul sa iasa din cocon. Conformeaza­te instructiunilor echipei medicale. Cand contractia creste, inspira pe nas si expira usor pe gura. Atunci cand auzi ordinul ferm „haide, impinge!”, bolcheaza-ti respiratia si contracta muschii abdominali. Cand contractia trece, inspira si expira profund.

Capul copilului este de acum vizibil in mod clar la marginea vulvei. Urmeaza sfaturile medicului care incearca sa degaje cat mai usor posibil capul bebelusului pentru a evita rupturile. Uneori este necesara episiotomia. Capul copilului iese in afara pantecelui. Ti se cere sa impingi pentru ultima oara. Brusc, un tipat nou, se taie cordonul ombilical, si copilul, rosu de efort, tipand si lucios este pus pe burta ta. O prima imbratisare, lacrimi de bucurie si de epuizare, cuvinte de dragoste si cateva clipe de fericire pura, rapite eternitatii… Tu esti mama. El este tatal.

Usurarea

In timp ce moasa duce copilul sa fie cantarit, spalat, imbracat si sa i se administreze primele ingri jiri si examene de rutina, vei ramane pe masa ginecologica pana are loc usurarea. Este vorba de eliminarea placentei sub efectul ultimelor contractii pe care aproape ca nu le mai simti. Aceasta faza dureaza vreo douazeci de minute. Medicul verifica daca placenta a fost eliminata in totalitate (ea cantareste aproximativ 500 grame) si te coase daca ti s-a practicat o episiotomie. Nasterea s-a terminat. Medicul iti pune un tampon igienic intre picioare pentru a absorbi sangerarile care vor dura cateva zile. Daca esti sub anestezie peridurala, anestezistul iti va extrage cateterul. Putin cate putin, furnicaturile vor anunta revenirea sensibilitatii in membrele tale inferioare. Pe parcursul urmatoarelor doua ore ramai in sala de nastere sub supraveghere medicala. Bebelusul a fost readus, curat ca lacrima. Este momentul emotionant al primului supt de colostru sau al primului biberon. Vorbeste–i incetisor, mangaie-I pentru a-I linisti. El iti cunoaste vocea de asemenea, si pe cea a taticului.