Motive pentru care nu ar trebui sa folositi cuptoarele cu microunde

Motive pentru care nu ar trebui sa folositi cuptoarele cu microunde Motive pentru care nu ar trebui sa folositi cuptoarele cu microunde

Cuptoarele cu microunde au devenit o parte integrantă a aproape tuturor bucătăriilor din SUA datorită culturii de fast-food. Deși confortul acestor cuptoare nu pune sub semnul întrebării, ele vin cu anumite riscuri pentru sănătatea dumneavoastră. 

Mâncarea nu are un gust atât de bun

Consumul de alimente nu înseamnă doar alimentarea organismului. Este recomandat să vă luați timp când mâncați o masă. Acest lucru vă va face masa mai plăcută. „Avantajul” cuptorului cu microunde este că îți încălzește și masa mult mai repede decât cuptorul. Cu toate acestea, microundele provoacă o reacție mai puternică la moleculele de apă, ceea ce înseamnă adesea că apa va depăși rapid temperatura alimentelor din jur și se poate evapora, lăsând alimentele uscate sau cauciucate.

În plus, cuptorul cu microunde face o treabă mai proastă în răspândirea uniformă a căldurii și, în majoritatea cazurilor, face ca masa dvs. să fie dezechilibrată în temperatura sa. Cuptoarele se încălzesc mult mai uniform și numai din exterior, de obicei „crispând” exteriorul alimentelor într-un mod de gust mult mai plăcut.

Mâncarea pierde nutrienți valoroși

Dieta cu alimente crude vă poate aduce beneficii sănătății, deoarece obțineți cei mai mulți nutrienți în acest fel. Gătitul la cuptorul cu microunde face o mizerie cu moleculele alimentare, modificând antioxidanții, vitaminele și enzimele.

Studiile au constatat că, deoarece microundele au un impact atât de puternic asupra moleculelor de apă ale alimentelor și din moment ce gătitul în apă (nu neapărat în apă clocotită, dar orice formă de gătit a alimentelor care conține un anumit nivel de apă) afectează nutrienții într-un fel, deoarece unii nutrienți pot fii sensibil la căldură, cu cât îi gătești mai multă apă, cu atât mai mulți acești nutrienți se pot scurge.

Puncte fierbinți periculoase

Motivul este că moleculele precum grăsimea, zahărul și apa sunt capabile să absoarbă energia din valurile de căldură ale microundelor. Acest lucru provoacă puncte fierbinți pe aceste molecule care absorb căldura kenetică într-un mod mai puternic decât alte molecule.

Risc de incendiu

Câteva sfaturi de siguranță: Nu încercați niciodată să încălziți articolele care nu sunt aprobate pentru utilizare în cuptoarele cu microunde. Nu lăsați cuptorul cu microunde nesupravegheat atunci când faceți microfon popcorn, deoarece acumularea de căldură poate provoca incendii. În cele din urmă, utilizați întotdeauna mănuși pentru cuptor pentru a scoate articolele din cuptorul cu microunde.

Emite radiații

Chiar dacă noile microunde sunt concepute pentru a elibera mai puține radiații, acele unde periculoase se adună în timp. Nu este deloc sigur! Valurile pot călători rapid prin aer și pereți, făcând din casa ta un loc nesănătos de locuit.

Dar, și asta este un lucru uriaș, însă, tindem să ne gândim la expunerea la radiații ca la această apocalipsă nucleară care ne va ucide instantaneu sau va provoca un cancer în stadiul 4. Deși are riscurile sale, numeroase studii au explorat această problemă și au găsit foarte puține dovezi care să susțină o relație cauzală între expunerea la radiații cu microunde și cancer.