O perdea de aer se foloseste pentru a separa doua zone cu temperaturi diferite, limitand astfel pierderile termice. Montajul se poate realiza vertical sau orizontal, dar intotdeauna cat mai aproape de usa sau deschiderea dintre doua spatii.
Montajul unei perdele de aer poate aduce si avantajul de a limita patrunderea in interiorul spatiilor a insectelor sau chiar a prafului datorita curentului de aer ce traverseaza zona deschisa.
Perdelele de aer sunt de doua tipuri majore: perdea de aer in recirculare si perdea de aer cald/electrica.
Perdelele de aer in recirculare se pot folosi in zone care in care mentinerea unei temperaturi, calda sau rece, nu este obligatorie. Exemple de locuri posibile pentru perdea de aer in recirculare sunt depozitele, ateliere, spatii de lucru etc.
Perdelele de aer electrice se vor folosi acolo unde mentinerea unei temperaturi calde in interior este necesara. Locuri posibile de montaj: receptii hoteluri, intrari centre comerciale, magazine, birouri, restaurant etc. In plus fata de cele in recirculare, perdelele de aer electrice pot fi utilizate pe parcursul intregului an, iarna punand in functiune rezistenta electrica din dotare, iar pe timpul verii, perdeaua poate fi folosita fara aprinderea rezistentei, doar pentru recirculare.
Inaltimea de montaj a unei perdele de aer variaza de la 2.5 metri pana la 5-6 metri la modelele pentru spatiile industriale, atunci cand se monteaza pe orizontala si este necesara sa acopere intreaga latime a usii.
In cazul perdelelor cu montaj vertical, acestea trebuie sa acopere intreaga inaltime a usii iar debitul de aer refulat sa acopere intreaga latime/deschidere a usii.
Perdelele de aer electrice nu se folosesc pentru a incalzi un spatiu. Aerul cald refulat de perdeaua de aer electrica va fi simtit doar in momentul in care se trece prin jetul de aer.
De luat in considerare cateva aspecte cheie in alegerea unei perdele de aer si utilizarea ei:
Ce curent este disponibil in locatie, monofazic sau trifazic;
Tipul incaperii (ex.: in depozite, in cazul montajului vertical, acestea trebuie ferite de interactiuni cu motostivuitor sau alte echipamente mobile);
Inaltimea usii cat si modalitatea de deschidere (daca usa culiseaza in sus pentru deschidere, se va monta perdea de aer vertical);
Necesitatea curentului de aer cald sau nu in functie de tipul incaperii;
Poate fi conectata la senzori, astfel incat aceasta sa porneasca la deschiderea usii dar in timp, utilizarea aceasta poate duce la defectiuni;
Indiferent de tipul de montaj, curentul de aer refulat de perdea trebuie sa acopere intreaga deschidere a usii.
Montajul unei perdele de aer se realizeaza relativ usor, fie pe perete, orizontal, prin prinderea acesteia de el, fie vertical, prin suporti de prindere speciali pentru modelul respectiv, care sa ofere stabilitate si siguranta in timp. Se recomanda prezenta unui electrician pentru legaturile electrice.
Dupa o perioada de utilizare, care poate fi cuprinsa intre 6 si 12 luni, depinde aici si de traficul din zona instalarii cat si de timpul prelungit de functionare, se recomanda curatarea turbinei din interior si a celorlate componente accesibile de depunerile de praf, pentru a prelungi durata de viata a echipamentului cat si pentru a evita cresterea nivelului de zgomot.