Este un fapt bine cunoscut faptul că femeile sunt mai susceptibile la apariția osteoporozei datorită faptului că femeile au în medie oase mai subțiri și, de asemenea, estrogenul, care menține oasele puternice, scade dramatic odată ce femeile ajung la menopauză. Fundația Internațională pentru Osteoperoză a lansat un studiu care arată că una din trei femei cu vârsta peste 50 de ani va prezenta fracturi legate de os. Acest lucru poate afecta și femeile mai tinere, deci este crucial să faceți tot ce vă stă în putință pentru a fi proactivi în ceea ce privește prevenirea. Iată cum să faci exact asta.
În primul rând, este important să vă verificați densitatea osoasă, ceea ce se face prin testarea densității minerale osoase și o scanare DEXA. Această scanare este recomandată în special celor care prezintă un risc ridicat de osteoporoză. Femeile care se confruntă cu diferențe mari de timp între perioade (peste un an), iau glucocorticoizi mai mult de trei luni pentru tratamentul inflamației, iar cele cu afecțiuni de sănătate, cum ar fi artrita, sunt toate în categoria de risc.
În cazurile severe, unele femei pot prezenta și fracturi ale coloanei vertebrale în timp ce sunt însărcinate. Acesta este motivul pentru care unii profesioniști din domeniul sănătății recomandă o operație cezariană pentru a evita fracturile la nivelul osului pelvian. Un studiu de la Universitatea Johns Hopkins a constatat că sarcina în adolescență pune fetele într-un risc mai mare de osteoporoză, deoarece adolescenții au o mică fereastră de oportunitate de a construi masa osoasă. Asta înseamnă că mama și fătul pot concura pentru calciu.
Există tratamente disponibile pentru osteoporoză, inclusiv medicamente precum ranelatul de stontiu, bifosfonații și modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen. Terapiile anabolice au început, de asemenea, să arate unele promisiuni, dar sunt încă relativ noi.
Cel mai bun mod de acțiune este să luați măsuri preventive pe tot parcursul vieții, pentru a evita dezvoltarea osteoporozei în general. Mai ales proaspetele mame, cu îndrumarea unui medic, trebuie să se asigure că aportul lor de calciu, vitamina K și vitamina D este suficient.
Consumul unei varietăți de proteine slabe, evitarea consumului excesiv de alcool și evitarea abuzului de substanță sunt utile. În plus, evitarea fumatului și petrecerea timpului făcând exerciții de construcție a oaselor pot ajuta la asigurarea rezistenței osoase.
Exercițiile de construcție a oaselor includ antrenamente de rezistență la greutate, cum ar fi antrenamentul de forță și ridicarea greutăților, alergarea, coarda de salt și exercițiile aerobice cu impact ridicat. Pentru cei care iau contraceptive orale, este important să discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece unele care pot fi luate în siguranță în timpul alăptării ar putea avea un impact negativ asupra sănătății oaselor.
Densitatea osoasă scăzută este mult mai frecventă decât își dau seama majoritatea oamenilor, motiv pentru care efectuarea unui test osos ar trebui să fie o prioritate pentru a cunoaște și preveni riscul de osteoporoză sau osteopenie. Pentru cei care au o densitate osoasă scăzută, există tratamente disponibile, deci este important să știți. Chiar dacă nu, este important pentru toate proaspetele mame și femei, în general, să păstreze o dietă sănătoasă și un stil de viață activ pentru a vă menține oasele puternice și sănătoase.