Mic ghid practic: cum alegi cele mai potrivite aparate de sudură?

Invertoare sudura Invertoare sudura

Fie că ești un utilizator ocazional și vrei să înlocuiești vechiul echipament, fie că, din diverse motive, ești nevoit să cauți pentru prima dată un asemenea dispozitiv, alegerea unor invertoare de sudură, de la DeTop sau dintr-un alt magazin online, se poate dovedi dificilă. 

Dacă pentru profesioniști alegerea celor mai bune variante disponibile nu pune mari probleme, nu la fel stau lucrurile în cazul celor care folosesc doar ocazional invertoare și aparate de sudură. Iată, așadar, criteriile pe care ar trebui să le iei în calcul și atunci când cauți un aparat specific, de exemplu pentru sudură în puncte, dar și atunci când ai nevoie de un dispozitiv „bun la toate”.

Aparate de sudură: criterii pentru a alege cel mai bun produs

Înainte de a alege invertorul de sudură (sau aparatul) potrivit, este important să știi cât de des îl vei folosi, pentru că, în funcție de acest criteriu, produsele diferă atât în ceea ce privește funcționalitatea, cât și prețul. După ce ai stabilit acest lucru, va trebui să decizi care este modelul care s-ar putea plia cel mai bine pe necesitățile tale. 

  • Familiarizează-te cu specificațiile tehnice ale fiecărui model

Dacă nu ai mai cumpărat acest tip de echipament electric, atunci noțiuni precum aparat de sudură TIG, MIG-MAG, electrod sau sudură MMA te pot bulversa cu ușurință. Tocmai de aceea, înainte de a porni la cumpărături, trebuie să îți aloci timp pentru documentare. De regulă, aceste aparate se împart în trei categorii: 

  • Aparate pentru uz casnic: sunt ideale pentru lucrări mici, putând fi folosite pentru intervale de lucru de până la 10 minute. În general, sunt preferate de persoanele care vor să efectueze diverse reparații în gospodărie și pentru lucrul cu straturi metalice, care nu necesită sudură premium. În majoritatea cazurilor, se aplică numai sudură manuală cu arc MMA, curentul electric situându-se în intervalul 20-200 A. 

  • Aparate profesionale: sunt recomandate pentru utilizarea de zi cu zi, pentru că pot rezista la sesiuni de lucru prelungite, fără să fie nevoie să întrerupi activitatea după 10 minute, ca în cazul celor destinate uzului casnic. Comparativ cu procesul de sudare manuală prin arc, acestea sunt adaptate pentru a lucra cu dioxid de carbon (TIG) și cu gaz inert (MIG-MAG). Curentul electric este situat în intervalul 250-280 A, ceea ce face ca aceste aparate de sudură să fie ideale pentru repararea țevilor, a cadrelor și a tuturor structurilor metalice, în general. 

  • Aparate industriale: sunt destinate profesioniștilor și folosirii în producție (cum sunt, de exemplu, modelele pentru sudură în puncte). Aparatul de sudură industrial se caracterizează prin dimensiuni destul de mari și este capabil să genereze un curent continuu, cu o putere de până la 500 A, ceea ce înseamnă că are nevoie de surse de alimentare potrivite și de protecție corespunzătoare. În cazul său, nu trebuie făcute pauze scurte, așa cum se întâmplă cu celelalte două categorii menționate mai sus. 

Cel mai probabil, cel mai potrivit pentru tine este un dispozitiv din prima categorie sau din a doua, în cazul în care plănuiești să-l folosești pentru perioade mai îndelungate de timp.  

  • Stabilește ce moduri și funcții suplimentare vrei să aibă

Producătorii echipează aparatele cu funcții suplimentare, care simplifică semnificativ munca, dar și cu diverse sisteme care sunt gândite să ofere mai multă protecție și siguranță. Bineînțeles, prețul, în acest caz, va fi ușor mai piperat, însă avantajele vor fi pe măsură. 

De exemplu, poți să optezi pentru un aparat cu antilipire. Antilipirea este un mod în care tensiunea este resetată la zero în momentul când electrozii sunt lipiți. Sau, dimpotrivă, poate îți dorești un echipament care să reducă tensiunea la relanti. 

Reducerea tensiunii la relanti este o caracteristică de siguranță foarte importantă, mai ales pentru anumite categorii de dispozitive. Sau, de ce nu, poți alege dispozitive cu afișaj. Un astfel de aparat îți va permite să controlezi mai ușor setările, dar și procesul de sudură în sine. 

DeTop, invertoare de sudură la prețuri corecte

La DeTop găsești o gamă variată de aparate de sudură și de tip invertor. De asemenea, tot de aici poți achiziționa consumabile, echipamente de protecție, precum și accesorii care îți vor ușura munca. 

Toate produsele online sunt livrate în cel mai scurt timp, iar plasarea comenzii se face foarte ușor, site-ul DeTop fiind unul foarte intuitiv și ușor de navigat. Accesează și tu scule.detop.ro și descoperă toată gama de produse disponibile!