Metode eficiente de a-ti economisi banii

Metode eficiente de a-ti economisi banii Metode eficiente de a-ti economisi banii

 Vrei sa pleci intr-o vacanta, dar n-ai niciodata un buget satisfacator? Vrei sa achizitionezi ceva util, insa constati ca-ti depaseste cu mult banii alocati pentru asa ceva? Ei bine, exista o solutie prin care nu vei mai fi nevoit sa renunti la tot ceea ce-ti doresti doar pentru ca nu-ti ajung banii. Care? Economirea inteligenta!

Da, asta e solutia la care trebuie sa apelezi si care-ti va fi mai la indemana decat crezi. De unde stiu? O aplic constant chiar si eu! accept-romania.ro iti recomanda, asadar, ce trebuie sa faci pentru a avea putin capital pus deoparte pentru toate „mofturile” tale!

Fa un calcul cu cat cheltui pe luna

Primul pas in a strange bani este sa-ti dai seama cat cheltui. Da, pune pe hartie, timp de o luna, tot ce cumperi, fiecare banut cheltuit. Asta inseamna chiar si o cafea bauta nu stiu unde, un ziar cumparat sau nu stiu ce dulciuri cumparate in drum spre casa. Odata obtinute aceste cifre, organizeaza totul in categorii gen cheltuieli casa, mancare, haine, etc.

Fa un buget cu cheltuielile necesare

Acum ca stii exact cat cheltui intr-o luna, poti face un buget pentru toate cele necesare. In felul acesta, iti poti grupa banii in cei necesari, cei de ”rasfat”, si un fond de urgenta.

Pune la cale un plan de a economisi

Luandu-ti in calcul cheltuielile necesare si venitul, iti poti da seama de suma de care te poti dispensa lunar . Ideal ar fi sa economisesti macar un 10-15% din venitul tau lunar. Astfel, daca tu castigi 2000 de lei, un 200 – 300 de lei sa-i pui deoparte. Altfel, de ce te-ai obosi cu gandul sa strangi ceva? Nu zice nimeni ca e usor sa strangi, dar cred cu tarie ca oricine se poate dispensa de 10 – 15 % din venit. Iar ca sa faci asta e de ajuns sa renunti la lucruri precum: tigari, dulciuri, 2-3 drumuri cu taxi, 2-3 haine din teancul pe care il achizitionezi lunar, evita supermarketul si mergi in schimb in piata, asa nu risti sa cumperi mai multe produse decat ai avea nevoie, etc.

Seteaza-ti un tel

Cunosc multe persoane carora le e mai usor sa stranga bani daca sau o perioada bine determinata in care sa faca asta sau o suma maxima la care vor sa ajunga. Asa sunt eu, am nevoie de un ”tel”, altfel nu ma simt motivata. Pur si simplu nu pot sa strang fara sa stiu cand o sa-i folosesc sau pentru ce.

De aceea, e bine sa stabilesti de la bun inceput pentru ce strangi, fie ca e vorba de o suma mare pentru o masina, fie ca e vorba de o vacanta de anul viitor.

Depoziteaza banii bine

Unii se simt bine sa-i tina sub saltea, altii au dat de gustul dobanzii si prefer sa depoziteze banii in banci. Tot in banci te sfatuiesc si eu, mai ales ca exista si anumite beneficii. Da, e adevarat, daca sunt acasa poti ajunge mai usor la ei si poti dispune imediat de ei, insa scopul nostru nu e sa economisim?