Medicamentele:o viata sub supraveghere

Medicamentul este un produs viu.Diferitele forme galenice evolueaza in timp.Pentru a evita deteriorarea principiului activ medicamentos pe care medicamentele il contin, trebuie sa cunoasteti anumite reguli de stocare.

Majoritatea medicamentelor se conserva intr-un dulapior de farmacie (pentru pastrat medicamentele).Acesta trebuie sa fie situat la inaltime si incuiat cu cheia pentru a evita accidentele nedorite, mai ales la copii!Umiditatea si caldura sunt nerecomandate.Baia si climatul sau tropical sunt, de fapt, putin favorabile pastrarii comprimatelor efervescente si supozitoarelor.In ceea ce priveste vaccinurile si produsele hormonale, ele trebuiesc conservate la rece.Cutia pentru legume a frigiderului permite, astfel, continuarea acasa a lantului de pastrare la rece, inceput la iesirea din uzina.

Etichetele informative

Este inutil sa insistam asupra faptului ca medicamentele se pastreaza in cutiile lor originale.Pe cutie putem citi: data de expirare (data de laborator), dozarea si modul de intrebuintare a medicamentului si durata tratamentului scrise de catre farmacistul care elibereaza produsul.Pe nota cu modul de folosire sunt trecute contraindicatii, precautii de folosire si efecte secundare.

Anumite medicamente pot fi conservate pana la data lor de expirare.Este vorba de tablete (efervescente, de supt, de rontait, de inghitit), supozitoare, clisme, fiole, mici pansamente adezive, prafuri in pliculete si toate medicamentele de doza unica.Singura restrictie la pastrarea acestora, pana la data de expirare, inscrisa pe ele rezulta chiar din natura produsului.

Pastrarea antibioticelor si a medicamentelor care actioneaza asupra sistemului nervos central (anxiolitice, somnifere…)este, in mod formal, nerecomandata. Tratamentele cu antibiotice se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala, pentru o patologie particulara la un anumit moment, pentru un bolnav bine determinat si pe o durata, in general, scurta.Este aceeasi situatie si pentru sedative si antidepresive; nu trebuiesc folosite ca automedicatie (luate fara recomandarea unui medic).

A le pastra este o tentatie inutila.In caz de nevoie reala se apeleaza la medic pentru a le recomanda si prescrie.Pulverizatoarele faringiene, auriculare sau nazale  trebuiesc dezinfectate dupa fiecare folosire cu ajutorul unei comprese imbibate in alcool.Intr-adevar, varful pulverizatorului este murdarit de germenii prezenti Ia nivelul Iocului de administrare.

Dupa o prima utilizare aceste medicamente pot fi pastrate aproximativ patru luni, pentru a trata o noua patologie de iarna, identica.

Colirele, pomezile oftalmice nu trebuiesc pastrate mai mult de 10-15 zile (in prezent, exista colire care se pastreaza 30 de zile).

Siropurile constituie un mijloc propice de dezvoltare a microbilor, dar acest proces este incetinit de frig.Flacoanele desfacute se pastreaza, deci,cateva saptamani in frigider.Din contra, siropurile pe baza de pulbere trebuie reconstituite la inceputul tratamentului si nu se pastreaza mai mult de 10-15 zile.

Contact cu aerul din jur.Riscul de contaminare este mare.Este mai bine sa cumparam in mod frecvent cantitati mici decat sa lasam sa se invecheasca o cantitate mare! Tuburile permit o pastrare mai indelungata.Cei doi indici de deterioare sunt intarirea/solidificarea sau separarea cremei in mai multe faze (apare un lichid la iesirea din tub).Pierderea omogenitatii semnifica pierderea eficacitatii.

Apa oxigenata isi pierde repede oxigenul,iar solutia de Dakin nestabilizata se pastreaza o luna.In ceea ce priveste eterul,acesta este volatil.