Materiale de constructii rezistente la seisme?

Materiale de constructii rezistente la seisme? Materiale de constructii rezistente la seisme?

Romania a fost dintotdeauna o tara cu o intensa activitate seismica, motiv pentru care inginerii cauta sa foloseasca materiale de constructii cat mai rezistente. Activitatea seismica este un aspect in continua schimbare, motiv pentru care nu vei stii niciodata cand aceasta se poate intensifica. De aceea ar trebui sa folosesti de prima data materiale cat mai solide. Un bun exemplu sunt cladirile din centrul Bucurestiului, care, cu toate ca sunt de o valoare arhitecturala mare, si au fost construite sa reziste, materialele de acum 100 de ani nu sunt pregatite pentru situatia de acum.

Cateva evenimente nefericite, din Turcia sau Japonia, ne-au oferit lectii valoroase cu privire la materialele care trebuie utilizate. In urma testelor efectuate pentru distrugerile provocate de seisme de peste 5 grade pe scara Richter, au fost identificate cele mai rezistente elemente care trebuie sa existe in orice cladire.

Ce materiale de constructii alegem pentru rezistenta sporita?

Materialele de constructii mai solide nu inseamna compromis nici pentru design, nici pentru functionalitate. Mai mult decat atat, acestea pot fi folosite si pentru consolidarea imobilelor de patrimoniu, cat si pentru constructii civile si industriale. Cu toate ca preturile pot fi ceva mai crescute decat in cazul materialelor obisnuite, beneficiile compenseaza, in special la capitolul siguranta.

  • betonul celular are capacitatea de a reduce masa cladirii, si, automat si impactul unui seism puternic.
  • BCA-ul este unul dintre cele mai usoare materiale de constructii, avand in acelasi timp o rezistenta foarte mare, oferind stabilitate. Totodata, acest material dispune si de rezistenta in timp, nefiind influentat de fenomenele naturii sau de schimbarile de clima.
  • betonul armat este din nou o solutie foarte sigura, beneficiind de bare de otel pe post de schelet.

Pe langa aspectul de rezistenta sporita, aceste materiale au si beneficiul de a nu arde si in acelasi timp nu propaga si nu raspandesc incendiile care se pot declansa in urma cutremurelor.