Lumea vazuta printr-un ochi de pisica

  • Duminică, 11 Decembrie 2022
  • Animale

O percepție populară pe care majoritatea dintre noi o avem despre pisici este că acestea pot vedea doar în alb și negru. De asemenea, se spune că pisicile au o viziune unică de puternică, care le permite să vadă confortabil în întuneric. De fapt, pisicile văd mai mult decât alb-negru. Iată câteva fapte despre ceea ce poate vedea exact o pisică.

Realități despre ceea ce văd pisicile

Ei văd culori

Viziunea tradițională a fost că pisicile văd doar alb și negru. Cu toate acestea, conurile lor le permit să vadă culorile gri, galben, negru, alb și albastru. Recunoașterea lor a culorilor nu este la fel de saturată ca a noastră - este aproape aceeași recunoaștere a culorilor ca și cea a unei persoane daltoniste.

Un câmp vizual mai larg

Ochii unei pisici ies ușor în afară, ceea ce le oferă un câmp vizual mai larg. În timp ce ochiul uman poate vedea într-un câmp de 180 de grade, pisicile au un câmp vizual de 200 de grade.

Ei văd lucrurile mai repede

Pisicile procesează rapid informațiile vizuale. Este nevoie doar de o fracțiune de secundă pentru ca ochii unei pisici să primească lumină și să o traducă într-o imagine.

Ei văd imagini neclare

În lumea pisicilor, micile detalii nu există. Vederea unei pisici este mai puțin precisă și imaginile apar cu mai puțină precizie. Vederea unei pisici este între 20/100 și 20/200 în acuitatea vizuală. Cu excepția cazului în care imaginile sunt foarte aproape, pisica le va percepe ca fiind neclare. Din acest motiv, pisicile nu pot distinge roșul de roz.

Sunt miopi

În timp ce oamenii pot vedea până la 100-200 de metri distanță, pisicile pot vedea doar pe o distanță de 20 de picioare. Acest lucru se datorează în primul rând pentru că ochilor lor le lipsește mușchiul necesar pentru a schimba focalizarea obiectelor pentru a le face să pară aproape. De asemenea, ochii unei pisici sunt mari și pupilele lor se deschid mult mai larg, ceea ce le face incapabile să se concentreze asupra obiectelor îndepărtate.

Diferența dintre viziunea pisicii și a omului

Oamenii au o viziune de zi mai puternică în comparație cu pisicile. Oamenii tind să vadă mai bine la lumina zilei, deoarece retina lor este formată din mai multe conuri. Pisicile au doar aproximativ o zecime din conuri în comparație cu cele din ochiul uman.

Noaptea, însă, pisicile funcționează excepțional datorită numărului mare de bastonașe din retine. Ochii unei pisici sunt alcătuiți din aproximativ 6-8 tije mai mult decât ochii omului. Tijele sunt celulele care detectează lumina slabă și mișcarea.

O altă diferență cheie este că ochii pisicii par să strălucească noaptea. Conțin tapetum, care este un strat reflectorizant găsit în spatele retinei. Când lumina lovește retina, tapetumul o reflectă, ceea ce dă acel aspect strălucitor.

Concluzie

Pisicile văd lumea noastră, dar a lor este caracterizată de forme diferite, adâncimi diferite de culoare și mișcări diferite. Lumea lor este lipsită de nuanțele și saturația culorilor de care ne bucurăm. Data viitoare când observați pisica dvs. privind la televizor dintr-un unghi apropiat, înțelegeți că este miop.