Lispa constanta de somn poate provoca boli de inima

Cercetările au descoperit că lipsa somnului este asociată cu hipertensiunea arterială și bolile de inimă . 

Cei mai mulți adulți ar trebui să doarma aproximativ 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte, dar aproximativ o treime nu fac acest lucru.

Apneea de somn și insomnia - două afecțiuni care duc la lipsa somnului - sunt, de asemenea, factori majori de risc pentru boli de inimă . 

Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au descoperit că aproximativ 1 din 3 americani nu dorm suficient în mod regulat. 

Lipsa somnului îți poate afecta negativ sănătatea în multe feluri și chiar îți poate crește riscul de boli de inimă . 

Iată ce trebuie să știți:

Lipsa de somn poate contribui la boli de inimă 

Conform CDC, obținerea de rutină a mai puțin de șapte ore de somn este asociată cu diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitate, hipertensiune arterială, boală coronariană (cel mai frecvent tip de boli de inimă) și accident vascular cerebral .

Somnul afectează multe funcții corporale care pot contribui la boli de inimă, spune Nicole Weinberg , MD, cardiolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John. 

 

Oamenii care nu dorm suficient au, de asemenea, mai multe șanse să sară obiceiul care contribuie la o inimă sănătoasă, cum ar fi să facă exerciții fizice și să mănânce bine . „Când ai un somn bun, ești mai capabil să faci acele lucruri”, spune Weinberg. 

Adormirea suficientă poate fi deosebit de importantă pentru persoanele care au deja factori de risc pentru boli de inimă. Un studiu din 2019 în Jurnalul American Heart Association a descoperit că persoanele care aveau hipertensiune arterială sau diabet de tip 2 și-au dublat riscul de moarte prematură prin boli de inimă sau accident vascular cerebral dacă dormeau mai puțin de șase ore pe noapte. 

 

Apneea de somn și insomnia sunt factori de risc pentru boli de inimă

Apneea obstructivă , care apare la 22% dintre bărbați și 17% din femei din SUA, este o afecțiune în care calea respiratorie se blochează în timpul somnului. Apneea de somn este asociată cu hipertensiune arterială , boală coronariană și accident vascular cerebral. De exemplu, se găsește la 47% la 83% din persoanele cu boli cardiovasculare și la 35% din persoanele cu tensiune arterială ridicată. 

Oamenii cu apnee în somn au adesea un nivel scăzut de oxigen în sângele lor, deoarece nu respiră corect, explică Weinberg. Din această cauză, inima se încordează să pompeze mai mult sânge pentru a furniza oxigen în întregul corp, creșterea tensiunii arteriale și crește riscul de boli de inimă. Apneea de somn netratată vă poate face de până la 5 ori mai multe șanse de a muri de boli cardiovasculare.

Insomnia - incapacitatea de a adormi sau de a adormi - apare la până la 15% din populația SUA. Potrivit Colegiului American de Cardiologie, până la 44% dintre persoanele cu probleme cardiace prezintă insomnie. Un studiu taiwanez din 2015, publicat în revista Psychosomatic Medicine, a constatat că persoanele cu insomnie aveau mai mult decât dublul riscului de atac de cord și accident vascular cerebral decât populația generală. 

Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce insomnia este legată de boli de inimă, dar s-a dovedit că crește riscul de hipertensiune arterială și inflamație, ambele fiind cunoscute.