La modă de mici

La moda de mici - despre hainute de copii si costumele de bebe La moda de mici - despre hainute de copii si costumele de bebe

Atunci când ai un copil, cel mai probabil începi să te pregătești de venirea sa din timp cu numeroase lucruri, printre care și haine de bebeluși. Bineînțeles, garderoba celor mici nu e neapărat mare pentru a purta câte un outfit diferit în fiecare zi, ci este mare pentru că trebuie schimbați foarte des. Sunt totuși câteva evenimente importante pe care un copiii le experimentează în perioada în care sunt bebeluși. Pentru aceste evenimente, de obicei, bebelușii au haine de ocazie, ceva mai speciale și care se disting de clasicele salopețici pe care le poartă în mod normal. Spre exemplu, printre cele mai căutate haine de ocazie, se numără costumele de bebeluși. Găsești o sumedenie de lucruri când cauți „costume bebeluși”, în special pentru botez. Hainele deosebite pe care un copil trebuie sa le poarte odata ce a fost botezat fac parte din întregul ritual al botezului, pe lângă alte cutume fascinante.

În cadrul unui botez, nașii au un rol foarte important și de asemena foarte multe lucruri de luat în calcul și de cumpărat pentru marele eveniment. Pe lână costumul de bebeluși, fie că este format din pantaloni și sacou, fie că este o rochiță, nu poate să lipsească. Semnificația este că după ce copilul este botezat, acesta trebuie să fie îmbrăcat în haine noi, pentru a simboliza metafora „a fi îmbrăcat în Iisus”, după cum cântă preotul în biserică chiar după ce copilul este băgat în apa sfințită. Mai nou, costumele de bebeluși pot fi chiar tematice, dacă botezul este tematic în sine. Poți găsi costume de bebeluși medievale, de prințese și prinți, care aduc aminte de anumite elemente din natură, precum cele cu detalii de flori și multe altele. Important este doar să ai imaginație și să știi cum vrei să arate ziua cea mare. În Transilvania, spre exemplu, tradiția este ca hainele în care este îmbrăcat bebelușul după ce este scufundat să fie albe pentru a simboliza puritatea pe care acesta o are și pe care o va păstra cu sine pe parcursul vieții. Bineînțeles, fiecare familie va alege cum vrea să interpreteze această tradiție și cum o va aplica în cazul său particular.

Sunt multe obiceiuri și tradiții pentru ziua de botez a copiilor, care diferă în parte de la regiune la regiune în România, dar care au o bază esențială și comună. Botezul de obicei se face dupa 40 de zile de la nașterea copilului, dar în cazul în care se face înainte, se zice că mama nu ar avea voie să intre în biserică, dar bineînțeles că nu e o regulă peste care nu se poate trece. Nașii trebuie neapărat să cumpere lumânarea de botez care nu lipsește niciodată de la niciun botez. Ea simbolizează lumina veșnică, puritate și veșnicia sufletului, nemuritor în accepțiunea creștină. Este trecerea pe care ființa umană o are între o lume materială, mortală și lumea sensibilă a Ideilor, imaterială și nemuritoare, către care accede numai sufletul uman. Lumânările pot fi la rândul lor personalizate în funcție de tema generală pe care o are botezul sau pot fi simple. În orice caz, sunt decorate adesea cu diverse elemente care atestă genul copilului, panglici roz sau albastre sau alte elemente care îi plac copilului, personaje și așa mai departe. Acestea sunt de obicei foarte mari și din ceară albă, dar chiar și ceara poate fi colorată în albastru sau roz, iar dimensiunea diferă în funcție de gusturi, dar toate sunt groase pentru a nu se topi ușor în timpul slujbei.

A doua zi după botez are loc îmbăierea copilului, un alt element semnificativ din procesul și din tradiția botezului. Nașii trebuie să îi facă baie copilului și trebuie să pregătească diverse obiecte care să îndeplinească diferite funcții pentru ca copilul să aibă de toate în viață. În cădița copilului se pun petale de trandafir, câțiva bănuți, diferite uleiuri care să miroasă bine, busuioc și sare. Sub cădiță se pune o carte pentru ca acestuia să îi placă școala, să fie îndemnat la studiu și autodidact. Apa în care copilul a fost îmbaiat a doua zi după botez nu trebuie aruncată pentru că se spune că este o apă plină de bogăție și fertilitate, așa că trebuie pusă la baza unui copac sau a unei plante pentru ca acesta să crească cât mai mare și să dea rod bun.

Bineînțeles, toate lucrurile de care am amintit mai sus, costumele de bebeluși, lumânările și băița de a doua zi după botez sunt doar elemente ce țin de o anumită tradiție, interpretată în varii feluri în diferite regiuni ale țării. Taina botezului se schimbă odată cu oamenii, devenind mai modernă, mai minimalistă, mai simplistă și mai rapidă. Fiecare se bucură de moment în felul său și alege cum să îl petreacă. Devine din ce în ce mai comună chiar și pratica de a nu avea botez deloc sau de a avea un botez mult mai simplu, fără aceste cutume.