La coada clasamentului se afla Romania in ceea ce priveste IMM-urile

  • Miercuri, 7 Septembrie 2022
  • Afaceri
La coada clasamentului se afla Romania in ceea ce priveste IMM-urile La coada clasamentului se afla Romania in ceea ce priveste IMM-urile

Desi pandemia a avut si rolul de a accelera procesul de digitalizare, Romania sta inca foarte prost la acest capitol. De aceasta data, nu vorbim despre nivelul de tehnologizarea si digitalizarea din administratie, ci de mediul privat. Intreprinderile din tara noastra sunt cu mult in urma celor din alte state europene din punct de vedere al tehnologiilor digitale utilizate.

Romania si U.E., la capitolul digitalizarea intreprinderilor

Desi digitalizarea constituie un instrument important pentru dezvoltarea mediului de afaceri, intreprinderile din U.E. avanseaza mai greu la acest capitol. Printre avantajele digitalizarii IMM-urilor se numara si cresterea eficientei si productivitatii, consolidarea eficientei energetice, dezvoltarea de noi procese de productie, cresterea vanzarilor si noi oportunitati de marketing.

Perioada pandemiei a demonstrat importanta tehnologiilor digitale pentru salvarea afacerilor si rezistenta in vremuri de instabilitate. Totusi, potrivit datelor Eurostat, la nivelul anului 2021, doar 56% dintre intreprinderile din UE atingeau un nivel de baza de intensitate digitala. Un nivel de baza presupune utilizarea a cel putin patru din cele douasprezece tehnologii digitale selectate (cum ar fi utilizarea oricarei tehnologii AI; vanzarile din comertul electronic reprezinta cel putin 1% din cifra de afaceri totala), potrivit raportului publicat luna aceasta. Dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), 55% au atins un nivel de baza de intensitate digitala, comparativ cu 88% dintre intreprinderile mari.

Doar 3% dintre IMM-urile din UE au atins un nivel foarte ridicat de intensitate digitala, in timp ce 18% au atins un nivel ridicat. Majoritatea IMM-urilor au inregistrat niveluri de intensitate digitala scazute (34%) sau foarte scazute (45%).

Cea mai mare proportie de intreprinderi care au atins un nivel foarte ridicat al digitalizarii a fost in Finlanda, Danemarca si Malta (toate 10%) si Suedia (9%). Si la acest capitol, Romania si Bulgaria au ramas in urma, cu aproximativ trei sferturi din intreprinderi caracterizate printr-o intensitate digitala foarte scazuta (77%, respectiv 74%), arata datele Eurostat

Tintele digitalizarii pana in 2030

 Pana in 2030, trei din patru companii din UE ar trebui sa utilizeze servicii de cloud computing, date mari si inteligenta artificiala, iar peste 90% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) ar trebui sa ajunga la cel putin un nivel de baza de intensitate digitala. Aceasta reprezinta doar una dintre tintele vizate in strategia Busola Digitala.