La ce serveste ciclul

Menstrele

Nu intrati in panica nu este o hemoragie!

Ai intre 10 si 15 ani; intr-o zi constati ca ti-au aparut niste pete rosu inchis sau maroniu pe chilot: sunt niste pete de sange. Si astfel ai devenit femeie care poate da nastere la copii si care are ciclu!

O veche traditie cere ca mamele, pentru a „sarbatori” evenimentul, sa-si palmuiascadomnisoara! Se mai povesteste ca in timpul ciclului nu trebuie sa mananci inghetata, safaci maioneza ori sa te scalzi: insa acestea nu sunt, desigur, decat niste obiceiuri stravechi!

Scurgerea de sange este o perioada din ciclul de reproducere al femeii. Ea indica maturitatea sexuala, adica posibilitatea de a da nastere la copii. Acum, la pubertate, aceasta prima scurgere de sange marcheaza inceputul unui ciclu menstrual. In fiecare luna, sub influenta hormonilor, daca nu s-a produs fecundatia, uterul elimina stratul superficial de mucoasa, ceea ce provoaca aceasta scurgere din vagin. Cand femeia ramane insarcinata, ciclul se opreste pana la nasterea bebelusului.

Igiena intima

Pentru a nu se murdari chilotul, folositi tampoanele igienice care absorb sangele. Schimbati-le de 3-4 ori pe zi. Poti folosi tampoane interne fiindca nu exista riscul sa-ti pierzi virginitatea (aceste tampoane nu pot rupe himenul – acea membrana care inchide partial vaginul la femeile virgine).

Tamponul intern se introduce in vagin, cu sau fara aplicator, unde absoarbe in mod direct fluxul sangvin. Instructiunile de folosire pe care le gasesti in interiorul cutiei te vor ajuta sa le introduci. Daca este bine pus, tamponul nu se simte. Schimba-1 de mai multe ori pe zi sau cand incepe sa te jeneze, pentru ca sa eviti orice iritatie. Si, lucru extrem de important – spala-te pe maini atat inainte cat si dupa aceasta operatie!

Fie ca utilizezi tampoane externe, fie interne, dupa folosire arunca-le la cosul de gunoi si nu la toaleta!

Mici inconveniente cu care trebuie sa te obisnuiesti

Noteaza-ti in flecare luna pe calendar data primei zile in care iti vine ciclul: daca ai ciclu regulat, vei putea prevedea data urmatorului ciclu si iti vei proteja chilotul.

Unele dintre noi vor suferi in aceasta perioada de dureri de burta , de dureri de cap, chiar de greata. In aceste cazuri medicamentele antispastice sunt extrem de folositoare. Este de evitat insa aspirina care fluidifica sangele, provocand menstre mai abundente!

Fetele tinere nu au intotdeauna ciclu regulat: nu va nelinistiti daca nu va vine ciclul la data prevazuta in calendar (in afara de cazul in care ati avut un raport sexual neprotejat): aceasta nu inseamna ca sunte-ti gravide!

Si – lucrul cel mai important – nu ezitati sa consultati medicul acum cand ati devenit niste adevarate femei, ori de cate ori aveti cate o problema.