Jocurile video sunt bune sau rele pentru copii? Argumente pro si contra

În zilele noastre, mai ales având în vedere circumstanțele actuale, jocurile video au devenit mai populare ca niciodată, și nu doar pentru copiii.

Și adulții din întreaga lume își petrec timpul liber jucând. Jocurile video există de ceva vreme și mulți au vorbit despre efectele negative pe care le au asupra copiilor.

Cu afirmații precum jocurile video cauzează violență și chiar probleme de concentrare, subiectul a declanșat o furtună de foarte mult timp,fără rezultate concrete.

Există cei care jură că jocurile video iti îmbunătățesc calitatea vieții, deci care este adevărul? Este posibil să nu putem oferi un răspuns solid la această întrebare, dar putem analiza câteva puncte cheie din acest argument.

În acest fel, vei putea decide pentru tine și familia ta dacă jocurile video sunt bune sau nu pentru tine.

Pro:

Jocurile video pot fi educative

În funcție de joc, studiile au arătat că jocurile video pot îmbunătăți învățarea. Când profesorii ar folosi jocurile video în clasă, scorurile testelor ar fi îmbunătățite.

În plus, jocurile permit elevilor să învețe și să aplice materialul la situații din viața reală. De fapt, programele de instruire medicală și militară tind să folosească jocuri în stil de simulare pentru a preda instrumente și strategii.

Jocurile video îmbunătățesc procesele vizuale de bază

Potrivit studiilor, jocurile video s-au dovedit a crește capacitatea jucătorilor de a distinge diferențe mai subtile în nuanțe de gri.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de „sensibilitate la contrast vizual”. Mai mult decât atât, jocurile video ar putea îmbunătăți și vederea celor cu deficiențe de vedere și le vor permite jucătorilor să își mărească capacitatea de a detecta vizual direcția de mișcare.

Jocurile video pot îmbunătăți funcționarea executivă

Termenul „funcționare executivă” este utilizat pentru capacitatea unei persoane de a rezolva rapid și eficient problemele.

Jocurile video pot contribui la îmbunătățirea multitaskingului, la creșterea flexibilității mentale și chiar la inversarea declinului mental care se întâmplă odată cu vârsta.

Jocurile video pot îmbunătăți abilitățile cotidiene

S-a constatat că jocurile video ar putea îmbunătăți coordonarea ochi-mână, prelungi atenția și chiar îmbunătăți memoria de lucru și abilitățile de luare a deciziilor rapide.

Contra:

Jocurile video pot face oamenii mai violenți

Cercetătorii au descoperit o legătură directă între jocurile video violente și creșterea comportamentului agresiv. Acest lucru este valabil mai ales pentru jocurile care simulează arme de foc în ele.

Jocurile video creează dependență

Un studiu a constatat că unul din 10 tineri jucători este „dependent”. La fel ca și obiceiurile lor de joc au cauzat daune familiale, sociale, școlare sau psihologice. În consecință, au apărut programe de tratament care combate dependențele de jocuri video în întreaga lume.

Jocurile video ar putea reduce capacitatea unei persoane de a se concentra

Un studiu a constatat o corelație între durata în care oamenii joacă jocuri video și capacitatea lor de a rămâne concentrat. Același studiu a sugerat, de asemenea, că jocurile video pot exacerba impulsivitatea oamenilor care sunt deja înclinați să fie așa.

Jocurile video ar putea crește depresia și anxietatea

Este adevărat că jocurile video pot combate anxietatea și depresia, dar există încă alte studii care au arătat că jocurile video pot provoca sau agrava aceste condiții.

Un studiu a constatat că elevii din clasa a cincea care joacă jocuri video două sau mai multe ore pe zi au mai multe șanse de a avea simptome de depresie decât cei care s-au jucat mai puțin.