Înmatricularea: acte necesare și etape

Înmatricularea: acte necesare și etape Înmatricularea: acte necesare și etape

Fiecare conducător auto se confruntă la achiziționarea unei mașini cu sistemul de înmatriculări. De cele mai multe ori, nu funcționează cum ne așteptăm. Motivele principale pentru care întâmpinăm diverse dificultăți sunt lipsa de informare și de organizare.

Cu toate acestea, înmatricularea autovehiculului este o acțiune necesară. Punerea acestuia în circulație, fără să fie înmatriculat, constituie o infracțiune, care se sancționează penal.

Așadar, în continuare vă vom prezenta procedura de înmatriculare a unui autovehicul, care presupune parcurgerea unor etape standard. Aceasta poate să difere de la caz la caz, în funcție de tipul autovehiculului sau de proveniența acestuia. Nu în ultimul rând, de modul în care o achiziționați, ca persoană fizică sau juridică. 

Astfel, pentru orice autovehicul nou achiziționați, obligația voastră de conducători auto este să îl înmatriculați. Înmatricularea se face pe baza datelor personale ale noului proprietar, care primește un certificat și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. 

Dacă mașina achiziționată este second-hand, datele de identificare ale noului proprietar vor fi introduse în registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, în cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Astfel, va înceta calitatea de proprietar a fostului deținător al autovehiculului. Acest proces trebuie realizat în decursul a maxim 90 de zile, de la momentul dobândirii actului de proprietate.

Pentru înmatricularea unei mașini cumpărate din România sunt necesare următoarele documente.

  • Cerere de înmatriculare, care se poate descărca gratuit online, sau se poate obține de la DRPCIV
  • Fișă de înmatriculare a vehiculului, care, de asemenea, se regăsește online
  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar(dacă este cazul), în care s-a transmis dreptul de proprietate noului proprietar
  • Cartea de identitate a vehiculului(în original și copie)
  • Documentul care validează dreptul de proprietate(în original și copie)
  • Actul de identitate al noului proprietar(original și copie)
  • Asigurarea de răspundere civilă, pe numele noului proprietar
  • Dovada de plată a contravalorii actului de proprietate(plata se poate face instant la locul înmatriculării)

Pentru mașinile achiziționate din alt stat membru al Uniunii Europene, pe lângă cele menționate anterior, sunt necesare și alte documente, precum:

  • Certificat de autenticitate emis de Registrul Auto Român(RAR), taxa percepută pentru eliberarea acestui document este de 450 lei
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățiile statului respectiv, în original
  • Plăcuțele de tranzit sau dovadă că mașina a fost transportată pe o platformă

În cazul unui autovehicul achiziționat dintr-o țară care nu este membră a U.E este necesară și dovada efectuării formalităților vamale de import. Acest document trebuie să fie original sau să fie echivalat cu o copie legalizată.

Așa cum am menționat la începutul articolului, punerea în circulație a unui autoturism neînmatriculat este considerată infracțiune și se pedepsește penal. Refuzul de a solicita autorităților competente, în termenul prevăzut de lege, un nou certificat de înmatriculare (în cazul furtului, pierderii sau deteriorării), se sancționează cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. De asemenea, conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, adică dacă valabilitatea inspecției tehnice periodice sau a asigurării este expirată, se sancționează cu amenzi cuprinse între 1305 și 2900 de lei.

Pentru mai multe sugestii și întrebări, vă așteptăm în comentarii.

Pentru cele mai bune oferte de mașini second hand, recomandăm site-ul de anunțuri romauto.ro.