Țelina este o legumă care este folosită în bucătăria din aproape toate locurile din lume, datorită versatilității sale și beneficiilor pe care le are pentru sănătate. Din punct de vedere istoric, a fost utilizat în mod constant pentru a trata problemele de sănătate, cum ar fi infecțiile urinare sau chiar problemele hepatice.
În acest articol, vom explora ce se întâmplă exact când începeți să mâncați țelină în fiecare zi și de ce ar putea fi o legumă minunată pentru a adăuga la dieta dvs. dacă doriți oricare dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate.
Țelina este o plantă care a fost cultivată ca legumă de la unele dintre primele civilizații mediteraneene, locul de unde a provenit. De atunci, a devenit o parte integrantă a majorității bucătăriilor din întreaga lume, din Brazilia și Canada până în Japonia și Noua Zeelandă.
Unul dintre motivele pentru care țelina este atât de cultivată în întreaga lume este datorită versatilității sale în atât de multe feluri de mâncare, conținutului nutrițional pe care îl are și beneficiilor pe care le oferă pentru cineva care îl mănâncă constant.
De ce este buna pentru tine?
Țelina ca legumă a fost studiată în detaliu de lumea academică, cu nutrienții și beneficiile sale pentru sănătate, care sunt bine documentate. Faptul că a fost folosită și ca plantă medicinală mult timp ne ajută să înțelegem ce fel de beneficii ne poate oferi.
Țelina conține minerale precum calciu, sodiu, cupru, magneziu, zinc, fier și potasiu și conțin vitamine precum vitamina A, vitaminele B (tiamină, riboflavină, folat, vitamina B6 și vitamina B12), împreună cu vitamina C, E, D, și K, împreună cu fibra.
Țelina are un pumn destul de mare atunci când vine vorba de nutriție. Faptul că este în special sărac în calorii îl ajută și mai mult în ceea ce privește capacitatea sa de a vă ajuta sănătatea. O porție (100 de grame) de țelină conține doar 16 calorii, care ar putea fi una dintre cele mai scăzute din orice fel de alimente.
Nu numai asta, dar conține și 1,6 grame de fibre, 37% din CDI pentru vitamina K, 9% pentru folat, 8% pentru potasiu, 5% pentru vitamina C, 5% pentru mangan, 4% pentru vitamina B6, 4 % pentru calciu, 3% pentru riboflavină și 3% pentru magneziu.
Țelina are un pumn destul de mare atunci când vine vorba de nutriție. Faptul că este în special sărac în calorii îl ajută și mai mult în ceea ce privește capacitatea sa de a vă ajuta sănătatea. O porție (100 de grame) de țelină conține doar 16 calorii, care ar putea fi una dintre cele mai scăzute din orice fel de alimente.
Nu numai asta, dar conține și 1,6 grame de fibre, 37% din CDI pentru vitamina K, 9% pentru folat, 8% pentru potasiu, 5% pentru vitamina C, 5% pentru mangan, 4% pentru vitamina B6, 4 % pentru calciu, 3% pentru riboflavină și 3% pentru magneziu.
Ajută la tensiunea arterial
Țelina conține o substanță numită ftalide, care sunt compuși organici care vă pot ajuta să diminuați cantitatea de cortizol din sânge. Cortizolul este hormonul stresului și este bine cunoscut faptul că, în cantități mari, va crește presiunea, printre alte simptome.
Un alt mod prin care țelina vă ajută corpul cu tensiunea arterială este cantitatea de potasiu pe care o are. Sigur, nu este la fel de mare ca o banană, dar cantitatea pe care o are încă vă ajută vasele de sânge să se dilate până la punctul în care poate scădea și presiunea.