Implant dentar adevar si mit

implant dentar implant dentar
Inserarea implantului dentar este dureroasa? FALS

Procedura de inserare a unui implant dentar este mult mai putin dureroasa decat devitalizarea a doi dinti invecinati dintelui lipsa, pentru a crea o punte. In timpul procedurii de insertie a implantului, se poate resimti cel mult un anumit disconfort.De fapt, procedura se executa sub anestezie asa incat este chiar mai putin dureroasa decat o normala extractie dentara.

Investigatiile RMN nu vor mai putea fi efectuate dupa inserarea unui implant dentar. FALS

In realitate, aparatele RMN pot interfera cu obiecte feromagnetice, in timp ce implanturile dentare sunt confectionate din metale precum titanul, zirconiul sau tantalul (cazul trabecular metal de la Zimmer) biocompatibile, care nu interfereaza cu aparatele RMN.

Daca am puse implanturi dentare, o sa ‘bipaie’ cand trec prin filtrele din aeroport – FALS

In realitate, implanturile dentare nefiind magnetice, nu vor declansa ‘bipaitul’ filtrelor sau detectoarelor de metale din aeroport.

Implanturile dentare se intretin greu? FALS

Implanturile dentare reprezinta in cele mai multe cazuri solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa, inlocuind cu succes dintii naturali si fiind la fel de usor de intretinut ca si ceilalti dinti.

Sunt prea tanar sau prea batran pentru implant dentar? FALS

In realitate, nu se trateaza prin implant dentar pacientii care nu au incheiat perioada de crestere a oaselor maxilare, cum ar fi baietii cu varsat cuprinsa intre 18-19 ani si fetele cu varsta cuprinsa intre 16 – 17 ani. Nu exista o limita superioara, tratamentul prin implant fiind ideal si pentru pacientii inaintati in varsta, purtatori de proteze dentare mobile. Ceea ce este importat este varsta edentatiei, adica de cat timp lipseste dintele de pe arcada. Cu cat se intarzie mai mult inlocuirea dintelui lipsa, cu atat osul care ar putea primi implantul dentar se va atrofia. Dar chiar si in aceste cazuri exista solutii pentru a crea conditiile optime inserarii unui implant (Ex: aditia osoasa).

Implanturile dentare nu sunt confortabile? FALS

Din contra, implanturile dentare ofera un confort sporit pacientilor si senzatia este similara cu dintii naturali. Cu siguranta, functiile obisnuite precum masticatia, fonatia (vorbitul), estetica (aspectul) sunt indeplinite cu mai mare succes de catre un implant dentar, in comparatie, de exemplu, cu o proteza dentara mobila clasica.

Lucrarea de implantologie dentara nu este bine tolerata de corpul uman? FALS

In realitate, implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, rata de respingere fiind aproape nula. Ca si in cazul altor interventii chirurgicale care presupun transplantarea unui corp strain, exista o posibilitate redusa ca organismul pacientului sa refuze implantul. La ora actuala implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile (metale -  titan, zirconiu, tantal) care sunt foarte bine tolerate de corpul uman, nefiind percepute ca si corpuri straine.

Procedura de insertie a implantului dentar dureaza foarte mult? FALS

In realitate, operatie de insertie a implantului dentar nu dureaza mai mult de 15-30 de minute. Trebuie, totusi, sa cunoasteti si sa acceptati faptul ca exista o perioada de asteptare, denumita osteointegrare, de circa 2-4 luni, perioada in care celulele osoase se ataseaza de suprafata implantului, osul maxilar si implantul dentar facand un bloc comun. In aceasta perioada, pacientii pot purta coroane temporare, iar asteptarea merita pentru ca in final, vor avea o dantura care arata si se simte natural si cu o durata de viata ridicata.

Implantul dentar nu este mai bun decat o proteza dentara? FALS

In realitate, implantul dentar este cea mai buna, naturala si durabila solutie existenta pentru inlocuirea dintilor lipsa. Mai mult, implanturile dentare au o durata de viata mult mai ridicata prin comparatie cu alte solutii stomatologice de inlocuire a dintilor lipsa, imbunatatind dictia si reproducand in proportie de circa 95