Icterul nou-nascutului

Mai bine cunoscut sub numele de galbeneala sau galbinare,se numeste,in general, "Icter fiziologic", si apare,de obicei,in primele zile dupa nastere.

Simptome:

Pielea pare galbena, mai ales la nivelul nasului si al albului ochilor.

Aceasta culoare galbena se datoreaza distrugerii unui surplus de globule rosii. Aceste globule rosii, moarte elibereaza hemoglobina care se ingalbeneste, in aceasta stare fiind denumita bilirubina.

Bilirubina ar trebui sa fie eliminata prin intermediul ficatului, dar la unii nou-nascuti ficatul nu poate face acest lucru imediat doarece ficatul bebelusului e inca imatur.

Icterul dispare de la sine in cateva zile.in aceasta perioada bebelusul poate fi mai somnolent ca de obicei, motiv pentru care trebuie sa-I treziti des si sa incercati sa-l hraniti.

Ingrijiri:

Se va face o prelevare de sange din calcaiul bebelusului, pentru a determina proportia de bilirubina. Daca galbeneala nu dispare dupa cateva zile, sau daca procentul de bilirubina este prea mare, atunci copilul va fi asezat cateva ore pe zi sub o lampa albastru deschis, pentru a face fototerapie, care are drept scop distrugerea bilirubinei,NU este deloc dureroasa (nu este decat lumina)