Hormonii femeli si barbatului

Hormonii transmit mesaje organelor. Ei sunt substante chimice purtatoare de semnale, care sunt secretate de glande si transportate de sange. Printre ei se numara si hormonii sexuali, produsi de glandele sexuale: la femei este vorba de estrogeni si progesteron, la barbat este vorba, in principal, de testosteron.

Alti hormonia_denumiti LH si FSH, sunt comuni barbatului si femeii, dar nu indeplinesc aceleasi functiuni la unul si la celalalt.

Principalii hormoni ai femeii sunt urmatorii:

LH:

Este un hormon luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben. La barbat, el stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.

Acest hormon foliculo-stimulant este produs de catre hipofiza. La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului. La barbat, el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule, ceea ce reprezinta spermatogeneza.

  • hCG:

Acest hormon se mai numeste si „hormon de sarcina”. El este detectabil in urina prin teste care se vand in farmacie, sau in sange, prin analize de laborator.

  • Estrogeni:

Hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare. Cel mai important este estradiolul. Acesti hormoni favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate. Ei controleaza la fiecare ciclu ingrosarea endometrului.

  • Progesteron:

Acest hormon ovarian produs de corpul galben este foarte important deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcinii.

Principalii hormoni ai barbatului sunt urmatorii:

  • LH:

Este un hormon care stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.

La femeie el este un Hormon Luteinizant secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben.

  • FSH:

Acest hormon este activ in producerea spermatozoizilor de catre testicule, ceea ce reprezinta spermatogeneza. La femeie, acest hormon foliculo­stimulant este produs de hipofiza. El determina maturarea foliculilor pe durata primei faze a ciclului.

  • Testosteronul: Acest hormon masculin este produs de testicule. El activeaza producerea de