Hormonii de crestere, mod de utillizare

In cazul unor probleme majore de crestere, se poate da ca tratament hormonul de crestere. Insa intr-un context precis si sub observatie medicala permanenta, nu luati o astfel de decizie fara a consula medicul in prealabil.

de Ia 10 ani Ia 18 ani

Ce este hormonul de crestere?

La origine, este vorba de o substanta naturala, sintetizata de o mica glanda situata Ia baza creierului si denumita „hipofiza”. Aceasta proteina controleaza cresterea osoasa pe durata copilariei. Atunci cand exista un deficit al acestui hormon, cresterea este incetinita sau chiar stopata.

Acest fenomen se afla la originea, printre altele, a nanismului, dar si a intarzierilor majore de crestere Ia unii copii, care sufera de anumite anomalii cromozomiale sau de boli cronice care impiedica o buna dezvoltare fizica. Pentru a limita aceste probleme de crestere, este posibil ca de acum inainte sa se efectueze un tratament chiar pe baza acestui hormon de crestere, care se dovedeste eficace intr-un anumit numar de cazuri si cu conditia sa se intervina in cursul cresterli. El este administrat prin injectii intramusculare subcutanate cotidiene pana ce copilul a atins o inaltime satisfacatoare. Pentru a beneficia de el, trebuie sa se fi diagnosticat, prin analize de sange repetate, un deficit de secretie a acestui hormon. Copiilor de constitutie mica, dar care sintetizeaza suficient hormon de crestere, nu le este aplicabil acest tratament, cu exceptia catorva cazuri:

Fetitele care sufera de sindromul lui Turner (anomalie cromozomiala care provoaca printre altele absenta ovarelor);

Copii prezentand o insuficienta renala cronica;

Copii avand o inaltime foarte mica la nastere, asa-numitii dismaturi,si care nu au revenit Ia o inaltime normala pe parcursul primului lor an de viata.

Pentru aceste trei grupe de copii, administrarea hormonului de crestere incepe sa dea rezultate incurajatoare. Dar copilul care este doar „cam micut”, niciodata nu va fi candidat Ia acest tratament.

In ziua de azi acest tratament este complet lipsit de pericol?

In anii ’70 si ’80, nu se stia cum sa se fabrice acest hormon. De unde nevoia de a se  folosi hormon natural, extrs din hipofize umane. La copiii tratati odinioara, hormonulde crestere produs pornindu-se de Ia hipofiza umana s-a aflat Ia originea transmiterii  unei boli grave, maladia Kreutzfeld-Jacob. In ziva de azi, prin folosirea hormonului decrestere sintetic asa-numit recombinant, acest risc nu mai exista.