Guvernul Romaniei sprijina IMM-urile cu 1 miliard de euro

  • Vineri, 24 Iulie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
Fonduri Europene Fonduri Europene

Guvernul Romaniei a discutat joi, 16 iulie, intr-o prima lectura, ordonanta de urgenta pentru fondurile europene de 1 miliard de euro care va fi redirectionata catre microintreprinderi si IMM-uri ca subventii pentru capitalul de lucru si investitii.

Credem ca este foarte important ca angajatorul sa isi pastreze salariatii, deoarece "mana de lucru" are un rol important in dezvoltarea afacerii. Subliniem acest lucru deoarece in ultimul timp in Google au crescut cautarile pentru: cerere de demisie.

Masurile, care urmeaza sa fie adoptate in sedinta guvernului din aceasta saptamana, fac parte din Planul de redresare economica, pregatit de Guvern, care a anuntat anterior un sprijin de 2,5 miliarde de euro pentru IMM-uri.

Banii provin din fonduri europene care nu au fost cheltuite inca de Romania in cadrul exercitiului financiar 2014-2020, astfel incat fondurile trebuie distribuite si utilizate pana la sfarsitul anului 2020.

Executivul a convenit asupra a trei forme de sprijin sau instrumente din fonduri externe nerambursabile.

In primul rand, microintreprinderile fara angajati vor primi 2.000 de micro-subventii pentru fondul de rulment. In al doilea rand, se vor acorda subventii pentru a asigura capitalul de lucru necesar pentru IMM-uri. Subventiile de fond de rulment vor avea o valoare cuprinsa intre 5.000 si 150,00 EUR) si vor depinde de marimea companiilor beneficiare, bugetul alocat fiind in valoare de 350 milioane de euro.

Ordonanta mentioneaza, de asemenea, o lista de sectoare eligibile pentru aceasta schema. In final, se vor acorda subventii pentru investitiile realizate de IMM-uri.

Subventiile de investitii vor fi acordate pe proiect si beneficiar si au o valoare cuprinsa intre 50.000 si 200.000 EUR, in functie de nevoile de finantare ale proiectelor de investitii depuse pentru finantare.

Fondurile totale alocate pentru subventiile pentru investitii se ridica la 550 de milioane EUR.

Firmele din Romania de IT vor putea, de asemenea sa acceseze fonduri europene de aproximativ 1-5 milioane de euro pe proiect. Ajutorul de la stat poate varia in functie de anumite criterii. Proiectele care se doresc dezvoltate pe fonduri europene trebuie sa poata fi aplicabile in urmatoarele domenii:

  • Orasul inteligent
  • Securitate
  • Tranzactii electronice
  • Sanatate
  • Automatizare
  • Intelegenta artificiala