Incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul brut minim pe economie va creste de la 2.300 de lei la 2.550 de lei pe luna, conform ordonantei de urgenta (OUG) adoptata de Guvern pe 4 octombrie, a raportat Hotnews.ro.
Cresterea reprezinta o crestere de 10,9 procente, ceea ce in valoare absoluta inseamna 250 de lei in suma bruta. In valoare neta, salariul va creste cu 10 procente, respectiv cu 138 de lei (27 euro).
Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Muncii, in prezent exista aproximativ 1.970.000 de angajati cu contracte de munca active si cu norma intreaga, cu un salariu mai mic de 2.550 de lei (salariul statutar minim in acest moment).
Numarul de angajati din Romania este insa mai mare daca luam in calcul toate celelalte forme de a presta munca: PFA, administratori de firma cat si cei care lucreaza fara contract de munca. Statistic, in ultimii ani au crescut foarte mult numarul de angajati prin PFA. Exista firme care percep o suma mica pentru infiintare pfa. Daca doriti mai multe detalii puteti intra pe calculator-salariu.net
In general, exista aproximativ cinci milioane de angajati in Romania. in ceea ce priveste pensiile, ministrul finantelor Dan Valceanu a mentionat o crestere cu 6 procente -7 procente incepand din ianuarie. El a explicat ca, in cadrul planului de recuperare si rezilienta PNRR, Romania trebuie sa elaboreze o noua lege a pensiilor care sa mentina pachetul general intr-o anumita traiectorie.
Banca centrala a Romaniei creste rata de refinantare cu 25 pb pana la 1,5 procente
Cu cateva ore inainte de caderea cabinetului prim-ministrului Florin Citu pe 5 octombrie , Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca majoreaza rata dobanzii de politica monetara cu 25 pb pana la 1,5 procente.
Nu era o chestiune daca, ci o chestiune de cand - si analistii se asteptau la cresterea ratei pentru noiembrie.
Deteriorarea brusca a soldurilor politice din ultimele saptamani a avut cel mai probabil o pondere semnificativa in decizia bancii centrale, care conduce un regim de schimb valutar gestionat. Dar acest lucru a declansat doar inceputul preconizat al ciclului de normalizare a ratei dobanzii.
Rata anuala ajustata a inflatiei CORE2 a crescut la 3,0 procente in iulie, de la 2,9 procente in iunie si la 3,2 procente in august, ajungand astfel usor peste prognoza, a declarat BNR in decizia sa de politica monetara din 5 octombrie.
O inflatie mai mare este rezultatul unei combinatii de efecte ale cererii si ofertei (cresterea preturilor la unele marfuri, inclusiv produse agroalimentare si costuri mai mari de energie si transport), a explicat BNR.
BNR a confirmat ca prognoza inflatiei va fi revizuita in sus.
"Evaluarile actuale indica perspectivele cresterii ratei inflatiei anuale pe termen scurt, la valori semnificativ mai mari decat cele anticipate anterior", se arata in declaratia bancii centrale.