Guvernul reia subventiile pentru somajul tehnic in HoReCa

  • Marţi, 13 Octombrie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Horeca Horeca

Premierul roman Ludovic Orban a asigurat ca Guvernul va continua sa subventioneze somajul tehnic pentru angajatii din sectorul HoReCa atata timp cat activitatea sectorului este suspendata.

Vor fi analizate alte masuri fiscale pentru a sprijini antreprenorii din sector si a reduce impactul crizei sanatatii. Acestia din pacate nu mai au surse de venit si nu is pot gasi de lucru in Pandemie. Momentan se pot plati salariile prin somaj tehnic si speram ca situatia isi va reveni de la anul.

Acest sector au stat in somaj tehnic mai mult de 6 luni. Pentru cei care au lucrat va recomandam calendarul cu zile libere 2021.

Consultarile primului-ministru cu reprezentantii industriei HoReCa au avut loc, deoarece autoritatile iau masuri pentru a combate raspandirea coronavirusului pe fondul cresterii ratelor de infectie.

Restaurantele de interior s-au redeschis dupa 1 septembrie, pentru a fi inchise treptat din nou in Bucuresti si in alte judete cu rate de infectie ridicate.

„O modalitate de a sprijini sectorul HoReCa identificat de guvern este continuarea platii somajului tehnic pentru angajati in perioada in care activitatea este suspendata, aplicarea programului de lucru flexibil si plata unui procent reprezentand 41,5% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat pentru fiecare loc de munca mentinut dupa reluarea activitatii ", au declarat reprezentantii Guvernului intr-un comunicat de presa.

Guvernul va lua in considerare, de asemenea, masuri fiscale pentru a sprijini antreprenorii din sectorul HoReCa, pentru a reduce impactul crizei sanatatii. Consultarile cu privire la masurile specifice vor continua in perioada urmatoare.

Aproape 100.000 de locuri de munca ar putea disparea in sectorul HoReCa din Romania din cauza restrictiilor

Inchiderea restaurantelor interioare, bazata pe nicio logica, va costa locurile de munca a aproape jumatate din angajatii din industria HoReCa, estimeaza Federatia Romana a Industriei Hoteliere (FIHR).

Potrivit aceleiasi surse, companiile din sector vor acumula venituri pierdute de aproximativ 3 miliarde EUR pana la sfarsitul anului.

Aproximativ 90.000-100.000 de angajati din cei 230.000 initiali din sector isi vor pierde locurile de munca pana la sfarsitul anului, comparativ cu aproximativ 80.000 estimati inainte de ultima decizie a autoritatilor din 6 octombrie.

El spune ca sectorul a supravietuit pana acum din cauza deciziilor luate de Guvern privind acoperirea somajului tehnic si compensarea a 41,5% din salariu dupa ce oamenii se intorc la munca. Veniturile sectorului s-au prabusit, a explicat el.

"Estimam ca industria noastra va pierde aproximativ 60% din cifra de afaceri in 2020. Anul trecut am avut venituri de 5 miliarde EUR, iar 60% inseamna o pierdere de aproximativ 3 miliarde EUR", a continuat reprezentantul industriei.

Contributia directa a sectorului HoReCa la PIB-ul Romaniei este de 2,79%, iar contributia totala (indirecta inclusa) este de 5,4%, a adaugat el.

Industria cazinourilor, compusa in majoritate de operatori de slot machine, a exprimat o reactie si mai radicala la decizia autoritatilor de a suspenda operatiunile in Bucuresti (si in alte orase cu rate de infectie ridicate).