Celor care doresc sa continue sa lucreze dupa varsta legala de pensionare li se vor oferi anumite facilitati, cum ar fi numararea de doua ori a contributiilor lor la fondul de asigurari sociale - ceea ce va duce la o crestere mai mult decat proportionala a pensiilor lor atunci cand vor decide sa se pensioneze in cele din urma, idiferent de salariul net pe care il castiga.
O alta optiune introdusa de ministrul muncii ca facilitate este permisiunea de a obtine pensia anticipata in acelasi timp cu alte venituri, cum ar fi un salariu de la un angajator privat. In acest moment, primirea pensiei publice anticipate este posibila doar pentru cei care obtin venituri din activitati independente.
In perioada urmatoare, guvernul va pregati o noua lege a pensiilor, cu o noua formula de calcul, a carei introducere este asumata de guvern in Planul National de Recuperare si Rezilienta (PNRR).
Noua formula pentru calcularea pensiei se va baza pe numarul de puncte atinse de beneficiar conform principiului contributivitatii.
Rata de absorbtie a Romaniei pentru bugetul UE 2014-2020: 47,8 procente
Romania a absorbit mai putin de jumatate (47,8 procente) din fondurile pe care le-a pus la dispozitie in cadrul bugetului Uniunii de europene 2014-2020, cu mai putin de trei ani inainte de expirarea termenului limita (2023).
In total, Romaniei i s-au alocat 22,6 miliarde de euro, din care a folosit pana acum 10,6 miliarde de euro.
Media a fost trasa de distributia subventiilor in agricultura, unde rata de „absorbtie” a fost de 93 procente din 11,3 miliarde de euro dedicate.
"Noul cadru financiar [2021-2027] a inceput deja. Ar fi trebuit sa avem pregatite liniile directoare prezentate spre aprobare. Din pacate, in celelalte doua cadre financiare, nu am extras lectii si nu ne-am pregatit. Ramane de vazut cum pierdem multi ani pana cand incepem sa avem proiecte depuse si absorbite ", a declarat Cosmin Dragoi, directorul general al Finacom Romania, o companie care ofera servicii de consultanta financiara.
Stocul imprumuturilor bancare din Romania a crescut cu 11,2 procente fata de anul anterior si cu 1,8 procente numai in luna, la peste 300 miliarde RON (aproape 61 miliarde de euro) la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romania (BNR).
Imprumuturile in moneda locala au avansat si mai repede, cu 16,6 procente anual (+ 2,1 procente doar in iunie) la 214 miliarde lei (71 procente din totalul imprumuturilor bancare), in timp ce imprumuturile valutare au continuat sa scada (-0,3 procente anual).
Intermedierea financiara s-a imbunatatit datorita imprumuturilor corporative, in timp ce creditarea cu amanuntul (ipoteca, consum) continua sa creasca si intr-un ritm ridicat.