Cele mai comune greseli intr-o relatie de dragoste

Cele mai comune greseli intr-o relatie de dragoste Cele mai comune greseli intr-o relatie de dragoste

Greseli pe care le facem intr-o relatie de dragoste – toti facem greseli, poate in cuplu mai mult decat in orice alt tip de relatie. Insa invatam din acele greseli, reusim aproape mereu sa trecem peste ele, apoi facem alte greseli si tot asa… Care sunt, insa, acele greseli care chiar ameninta o relatie de cuplu?

Top greseli intr-o relatie de cuplu:

A avansa rapid

 Va cunoasteti, va indragostiti, iesiti impreuna si, deodata, incepeti sa petreceti din ce in ce mai mult timp in casa… Apoi incep sa apara din ce in ce mai multe obiecte personale de-ale ei la el acasa (sau invers). Apoi, intr-o buna zi, ea nu mai pleaca – desi au trecut doar cateva luni de la prima intalnire! Puteti spune „si ce, daca se iubesc, va merge”. Insa a o lua cu incetisorul este cel mai bine: a oferi timp relatiei sa avanseze de la sine, a nu forta, a avea timp sa il cunosti pe celalalt, sa stii daca, intr-adevar, va potriviti. La inceput, ambii puteti simti ca nu va mai saturati unul de altul – insa asta nu dureaza mult si daca avansati rapid, unul din voi se va simti presat, sufocat. De ce nu ai astepta pana ce va cunoasteti si stiti sigur ca apropierea si intimitatea nu va distruge relatia? Povestile cele mai romantice sunt cele cu „s-au intalnit si a doua zi s-au casatorit” – insa in viata nu este asa. In plus, inceputurile unei relatii, cand aveti intalniri si inca va curtati si va cunoasteti trebuie savurate din plin, fara graba de a merge mai departe! Pentru mai multe articole despre relatii, cupluri, dragoste, relatii intime si altele, viziteaza sexes.ro.

Posesivitate

Stiti tipul de persoana care crede ca partenerul de cuplu este ca un fel de proprietate personala. Ii cere sa faca ceea ce vrea si des ii cere sa se schimbe dupa cum doreste! Iar o persoana mai slaba si care iubeste de multe ori accepta o perioada asemenea cerinte. Posesivitatea se combina cu gelozia extrema si cu un control obsesiv al actiunilor celuilalt: „unde mergi, cu cine, cand vii acasa, sa nu intarzii, nu merge acolo etc. etc.”. Dar cu ce drept ar controla cineva actiunile (si uneori ideile) partenerului de cuplu?! Un lucru este sa vrei sa ii sti programul celuilalt, un cu totul alt lucru este sa il verifici, controlezi, impui si sabotezi! Posesivitatea si gelozia provin de multe ori din nevoia de intimitate si frica de a fi parasit – insa rezultatul acestor comportamente este tocmai amenintarea relatiei.

A deveni dependent

 Locul 3 in top 10 greseli intr-o relatie de dragoste: codependenta! Sigur, cand iubesti, ai nevoie de celalalt si vrei sa ii cunosti parerea asupra oricarui lucru, pentru ca o pretuiesti. Insa aveti grija: nu transformati partenerul intr-un ingrijitor, intr-un fel de substitut de parinte! Nu deveniti nevoiasi – cerandu-i sa fie mereu langa voi, cerandu-i sfatul pentru orice mic lucrusor, cerandu-i ajutorul in orice problema. Fiecare partener trebuie sa isi mentina individualitatea si un gram de independenta – ceea ce e imposibil atunci cand unul are constant nevoie de atentie, ajutor, reasigurare… La asemenea situatii se refera expresia „ma simt sufocat”.

Jocul puterii

 Un cuplu nu este o competitie, partenerii nu sunt adversari! Din pacate, uitam asta si de multe ori, cand ne certam, important este cine castiga! Dar nu cine are dreptate si cine castiga este important, ci de ce a aparut cearta si ce se poate face! Este greu sa iti controlezi dorinta de a castiga, de a ii arata celuilalt ca a gresit – dar adevarul este ca uneori unul greseste, alteori celalalt si tot asa. In loc sa transformati o cearta intr-o lupta pentru putere, nu este mai logic sa cautati solutii? Cand cearta devine doar o lupta si scopul este doar sa castigi, o faci cu un pret – iar in loc sa rezolvi problema aparuta, dai nastere altora.