Folositi retelele sociale mult timp? Acestea sunt efectele pe care le pot avea asupra voastra

Retelele sociale sunt un nou fenomen care ne-a revolutionat viata. Acum avem o fereastra pentru a vedea cum traiesc prietenii nostri zi de zi, impartasim impreuna cu ei (si multi straini) momentele cele mai importante, cele mai obisnuite si chiar mancarea pe care o consumam.

Facebook, Instagram si Twitter au schimbat foarte mult modul in care consumam stirile si modul in care comunicam, dar nu toate schimbarile s-au indreptat spre bine. Potrivit unui studiu, o persoana medie va petrece cinci ani verificand retelele sociale. Ne petrecem multe ore din zilele noastre verificandu-ne conturile pe retelele sociale si asta ne afecteaza in moduri pe care nu ni le-am imaginat niciodata.

Puteti deveni dependenti

Daca folositi retele sociale, atunci stiti cat de greu este sa rezistati tentatiei de a le verifica din cand in cand. Desi dependenta de retelele sociale nu este un diagnostic formal, dependenta de Internet este si utilizarea excesiva a retelelor sociale poate fi o parte a acesteia.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Nottingham Trent, dependenta de retelele sociale poate fi o problema care necesita o atentie profesionala. Nu este vorba despre o persoana care isi verifica contul Facebook de mai multe ori, ci neglijeaza alte aspecte ale vietii sale. Cercetatorii au descoperit ca folosirea excesiva este legata de problemele legate de relatii, de rezultatele academice slabe si de participarea redusa la comunitati in viata reala.

Acordam mai putina atentie

Persoana medie petrece mai putin de un minut pe o pagina web si citeste mai putin de un sfert dintr-un text, potrivit unui raport al grupului Nielsen. De aceea textele devin mai scurte. Retelele sociale si Internetul, in general, ne afecteaza atentia.

Poate provoca depresie

Retelele sociale sunt ironice: pe de o parte, ne aduc mai aproape de oamenii din cealalta parte a lumii, iar pe de alta parte ne izoleaza complet. Acest lucru se intampla deoarece avem acces direct la vietile celorlalti si aproape in mod inconstient ajungem sa ne comparam cu ei.

Un studiu realizat de Universitatea din Lancaster, retelele sociale ne pot face mai predispusi la depresie. Desigur, cauzele depresiei sunt mult mai complexe decat folosirea Facebook, dar compararea constanta cu viata altora nu ajuta la sanatatea mintala.

Mai multi „prieteni” nu inseamna mai mult sprijin Numarul de prieteni de pe Instagram nu inseamna ca sunteti o persoana mai sociabila. Cei mai multi dintre noi au putine legaturi puternice si, in final, acestea sunt mai importante decat sutele de prieteni virtuali pe care le putem genera pe retelele sociale.

Puteti crede ca sunteti foarte sociabil prin interactiunea cu alte persoane pe Facebook, dar legaturile care conteaza cu adevarat sunt in afara retelelor sociale si au nevoie de mai multa munca decat de cateva persoane.

Cum putem evita aceste efecte negative?

Nu totul legat de retelele sociale este in mod necesar rau. Folosirea acestora ne poate ajuta sa gasim prieteni vechi si sa pastram legatura cu cei dragi care traiesc departe, dar, ca si cu multe alte lucruri, utilizarea excesiva poate avea efecte negative.

Nu trebuie sa incetam sa ne bucuram de toata distractia de a viziona videoclipuri pe YouTube si de a privi fotografiile prietenilor nostri pe Instagram, dar trebuie sa fim constienti de utilizarea noastra si sa facem anumite lucruri pentru a evita sa fim afectati.