Atunci cand ne gasim intr-o situatie de excitatie sexuala, corpul nostru reactioneaza in moduri diferite. In timpul unei relatii sexuale, de exemplu, se produc mult mai multe lucruri decat erectia penisului sau lubrifierea vaginului.
Pentru a intelege bine si a descrie corect aceste reactii, raspunsul sexual se imparte in faze. Trebuie insa stiut ca aceste schimbari se produc treptat si in continuitate, daca nu intervine nimic pentru a le intrerupe. La inceput exista dorinta sexuala, apoi faza de excitatie si faza de orgasm. Atunci cand se vorbeste de dorinta sexuala, se utilizeaza frecvent cuvinte precum libido, pulsiune sexuala, instinct sexual, interes sau apetit.
De fapt, chiar daca aceste cuvinte prezinta unele diferente de semnificatie, pentru majoritatea oamenilor ele sunt sinonime. Totusi, nici un studiu stiintific nu poate raspunde in mod exact si complet Ia intrebarea privitoare Ia natura dorintei sexuale. Dorinta sexuala este un adevarat motor al sexualitatii. Ea precede si insoteste comportamentul sexual si modificarile fiziologice survenite pe durata relatiei sexuale.
Componenta fiziologica
In dorinta sexuala intalnim o importanta componenta fiziologica. Astfel, lobul limbic din creier este recunoscut drept centrul dorintei sexuale. Acest centru comunica si interactioneaza cu alti centri din creier, cum ar fi memoria, centrul placerii etc. Deci, orice poate afecta functionarea anumitor componente ale creierului, poate afecta si dorinta sexuala. Pe langa acestea, in dorinta sexuala exista un important aspect hormonal.
La barbat, testosteronul este factorul primordial al dorintei. In cazul insuficientei de testosteron, dorinta sexuala scade, frecventa relatiilor sexuale se reduce, dupa cum se micsoreaza si capacitatea de a avea fantezii sexuale, capacitatea de a avea erectie si capacitatea de ejaculare.
La femeie, chiar daca estrogenii joaca un rol considerabil, androgenii par sa fie in mare masura responsabili pentru dorinta sexuala, in timp ce progesteronul pare sa aiba un efect inhibitor asupra dorintei sexuale. Un alt hormon, prolactina, prezenta atat la femeie cat si Ia barbat, pare sa diminueze dorinta sexuala atunci cand este prezenta in cantitate prea mare.
Remarcam ca atat pentru barbat, cat si pentru femeie, anumiti hormoni au efect asupra dorintei sexuale: absenta androgenilor (a testosteronului) sau prezenta prolactinei in cantitate excesiva pot reduce dorinta sexuala. Deci, subliniem din nou ca orice ar putea afceta nivelul acestor hormoni in sange, poate afecta dorinta sexuala. lata de ce, atunci cand consultati un sexolog intr-o problema de absenta a dorintei sexuale, acesta va colabora cu medicul tau pentru a verifica daca nivelurile tale hormonale sunt normale.
Componenta psihologica
Dorinta sexuala are, de asemenea, o importanta componenta psihologica. Aceasta componenta regrupeaza elemente de felul capacitatii de a avea fantezii erotice, stressul, educatia familiala sau morala, capacitatea de a to abandona, tipul de personalitate, capacitatea de intimitate, contextul.
Componenta relationala
Componenta relationala a dorintei sexuale este si ea importanta. Astfel, intelegerea intre parteneri, calitatea comunicarii, starea relatiei amoroase vor influents dorinta sexuala.
Tulburarea dorintei sexuale
Atunci cand apare o tulburare a dorintei sexuale si daca aspectul fiziologic (organic) este normal, trebuie sa abordezi aspectele psihologice si relationale. Acesta este momentul in care sexologul va poate fi de ajutor. Pana acum, daca se vorbea de o tulburare a dorintei sexuale, se facea referire, in special, la insuficienta dorintei, numita de unii dorinta hipoactiva.
In totalitatea tulburarilor sexuale si conjugate, 40% par a fi tulburari de dorinta, iar numarul acestora este cu trecerea anilor in crestere. Exista o a doua categorie de tulburari de dorinta: este vorba de aversiunea sexuala. In acest caz, pe langa scaderea dorintei, intatnim elemente de teama, de dezgust sau chiar de panica in fata sexualitatii.