Una dintre primele intrebari pe care si le pun viitorii parinti. Ce facem sa ne nastem barbat sau femeie? In ce moment se hotaraste acest lucru?
0 poveste cu cromozomi: prefata genetica
Planul de fabricatie al corpului nostru, adica patrimoniul genetic, este continut de fiecatr celula. Acest patrimoniu genetic numit si genom este constituit din AND-ul prezent sub forma de cromozomi.
Fiecare cromozom este prezent in celulele noastre in doua exemplare: un exemplar provenit de la tata, iar celalalt, de la mama. Din cele 23 perechi de cromozomi, una singura nu este echivalenta: cromozomii sexuali. Daca cromozomii poseda doi cromozomi identici numiti cromozomi X, barbatii in schimb poseda un singur cromozom X si un cromozom mai mic numit Y.
In ce moment se hotaraste sexul?
Fata sau baiat? Alegerea se produce chiar in momentul fecundarii. In scopul procrearii, fiecare dintre cei doi parinti produce gameti (ovule, in cazul mamei si spermatozoizii in cazul tatalui). Ei contin jumatate din patrimoniul genetic al persoanei deoarece cromozomii similari sunt separati.
Mama poseda doi cromozomi X. Ovulul va primi asadar unul din acesti doi cromozomi X. Tatal are un cromozom X si unul Y. Astfel, fiecare spermatozoid contine fie un cromozom X, fie unul Y. In consecinta, sexul copilului se hotaraste chiar in momentul fecunderii, atunci cand unul dintre spermatozoizi fuzioneaza cu ovulul. Daca primul spermatozoid care patrunde in ovul poarta un cromozom X, copilul in devenire va avea un total de doi cromozomi X si deci va fi fata. Daca acest prim spermatozoid poarta un cromozom Y, copilul va avea un cromozom X si unul Y si va fi baiat.