Familiarizati-l cu cuvintele pe cel mic pentru o dezvoltare cat mai sanatoasa

  • Sâmbătă, 20 Martie 2021
  • Familie

A te exprima bine, folosind un vocabular variat, constituie un atu serios in viata, si, pe viitor, la scoala! De foarte timpuriu, faceti-l sa intre in hora cuvintelor adoptand aceste bune reflexe.

Cititul este un bun mijloc de invatare a unor cuvinte noi, impreuna cu sensul lor. Dar nu singurul! Iata cateva smecherii pentru a-i imbogati vocabularul.

Controlul gestului de a scrie fiecare litera, capcanele ortografiei, primele reguli de gramatica, totul este complicat in cucerirea scrisului! Cu cat copilul se va antrena mai mult, cu atat mai repede se va deprinde! Invatati-l asadar, sa tina cat mai des un creion intre degete: lista de cumparaturi de facut la magazinul universal, carti postale de trimis bunicilor in vacanta, planificarea saptamanii cu afisare pe usa frigiderului sunt tot atatea ocazii pentru a-l exersa la scris. Pentru a completa aceasta invatare, introduceti-i in program cateva activitati amuzante.

La 6-7 ani: jocuri in jurul scrisului

In toate ocaziile, sa aveti reflexul camet-creion. La vizitarea unei ferme sau a unei gradini zoologice, ei vor desena animalele si le vor nota numele, chiar si unele informatii. Daca faceti o reteta, sa scrie pe parcursul prepararii numele ingredientelor care intra in compozitia acesteia: tot ce dispare de pe masa, trebuie sa apara treptat la el in carnet. Spuneti-va ca un pic de dictare nu are de ce sa-i faca rau, alegeti mai degraba o sarada sau o glumita pe care sa o poata povesti in recreatie ca sa-si epateze colegii!

De la 8 la 13 ani: ajutatil sa descopere placerea de a scrie

El stapaneste in linii mari regulile de baza, ii mai ramane de dobandit usurinta, pentru a avea placere sa scrie.

Abordati cu grija clipele in care scrie, fara a incerca ca in mod sistematic sa-i corectati greselile, cu riscul de a-l bloca.

Oferiti-i reviste care contin grile de joc (cuvinte incrucisate, integrame): isi va imbogati vocabularul fara sa-si dea seama.

Daca isi doreste o pisica sau un hamster, inainte de a ceda, propuneti-i sa va redacteze o mini-expunere despre animalul in cauza, cu ajutorul informatiile gasite in biblioteca!

Incitati-l sa tina un jurnal de calatorie sau un jurnal intim pentru a-si exprima ideile in scris.

Organizati, de asemenea, ateliere de scris impreuna cu colegii sai! De exemplu, un “atelier de reclama”. Scopul jocului: inventarea de slogane publicitare cat mai amuzante, dandu-le ca tema produse dupa care se dau in vant (hamburgeri, jocuri pe calculator, jucarii…). Sau, de exemplu, un “atelier dictionar”: un copil spune cu voce tare un cuvant ciudat pe care nimeni nu il cunoaste si ii scrie definitia pe o foaie de hartie. In acelasi timp, ceilalti trebuie sa scrie o (posibila) definitie a acelui cuvant. La citirea tuturor hartiilor, fiecare voteaza pentru cea care crede ca este definitia Rasete garantate!