Factori de care sa tii cont cand trebuie sa decizi daca inlocuiesti sau repari frigiderul

Factori de care sa tii cont cand trebuie sa decizi daca inlocuiesti sau repari frigiderul Factori de care sa tii cont cand trebuie sa decizi daca inlocuiesti sau repari frigiderul

Daca ai observat indiciile ce arata ca frigiderul este pe ultima suta de metri a duratei sale de utilizare, exista cativa factori pe care ar trebui sa-i iei in considerare atunci cand decizi sa repari sau sa inlocuiesti aparatul. Sa-i luam pe rand.

- Care este anul de fabricatie al frigiderului?

Durata de viata variaza in functie de tipul frigiderului, dar consumatorii pot conta de obicei pe un frigider pentru aproximativ 13 ani. Unele frigidere, inclsuiv unitatile din ce in ce mai rare cu o singura usa, rezista de obicei pana la 20 de ani. Cu toate acestea, frigiderele normale, cum ar fi congelatoarele si frigiderele de tip side by side rezista in medie 14 - 17 ani. Alti factori, cum ar fi modul in care este intretinut frigiderul si constructia sa, pot influenta de asemenea, speranta de viata a unui frigider.

Exista cateva lucruri pe care poti sa le faci pentru a prelungi durata de viata a frigiderului. Acestea includ pastrarea frigiderului departe de razele solare directe si departe de aparatele electrocasnice care produc caldura  - de exemplu, cuptorul cu microunde sau uscatorul. Apoi, este important sa te asiguri ca bobinele din spatele frigiderului sunt la cativa cm distanta de perete, pentru a preveni deterioarea izolatiei. In plus, trebuie sa te asiguri ca vei curata bine bobinele, garnitura de la usa si picaturile de apa cel putin o data pe luna. Acest lucru va impiedica uscarea si craparea garniturilor.

Inca nu esti absolut sigur daca ar trebui sa inlocuiesti sau sa repari vechiul frigider? Iata un sfat: cu cat ai utilizat frigiderul o perioada mai lunga de timp, cu atat costurile de reparatie pot fi mai mari. Asta inseamna ca, daca frigiderul este mai vechi de 10 ani, s-ar putea sa fie mai scump sa-l repari decat sa cumperi unul nou.

Tipul frigiderului

Cand te gandesti daca sa inlocuiesti sau sa repari frigiderul, ar trebui  sa iei in considerare tipul de frigider pe care il ai in prezent, pentru ca unele tipuri de frigidere sunt mai complicate si mai costisitoare de reparat decat altele. Conform unui studiu realizat de Consumer Reports, ar trebui sa tii cont de urmatoarele lucruri:

- Frigiderele built-in merita aproape intotdeauna sa fie reparate.

- Frigiderele side by side trebuie reparate daca se afla in limita a 5 ani de viata. Apoi, ar trebui inlocuite daca se defecteaza.

- Frigiderele care au congelatorul jos ar trebui reparate in termen de 7 ani si avuta in vedere inlocuirea dupa aceasta perioada.

- Frigiderele care au congelatorul deasupra ar trebui reparate in termen de sase ani daca se defecteaza si inlocuite in caz de defectiuni dupa 7 ani de viata.