Expozitii de la Bucuresti

expozitii Bucuresti expozitii Bucuresti

Prezentam cateva dintre expozitiile deschise in prezent in Bucuresti, de la arta romaneasca contemporana la fotografie si gravuri japoneze. Laboratorul II. 1989 - Restaurarea tablourilor impuscate

Pentru a ajunge rapid si usur la oricare expozitie prezentata in acest articol recomandam utilizarea aplicatiei distante rutiere.

Cladirea Muzeului National de Arta al Romaniei, care se afla vizavi de fostul sediu al Comitetului Central al Partidului Comunist, care gazduieste acum Ministerul Afacerilor Interne, a fost grav avariata in timpul Revolutiei din decembrie 1989. Odata cu aceasta, peste 1.000 de opere de arta au fost deteriorate sau distruse, multe dintre ele facand parte din expozitia permanenta a muzeului la acea vreme.

Acum, aceasta expozitie prezinta lucrari care au fost restaurate si istoria laboratorului de restaurare al muzeului, distruse in timpul evenimentelor din 1989 si procesul laborios de recuperare a unui numar de picturi din colectiile MNAR. Dintre cele 47 de lucrari restaurate, publicul poate vedea 20 de picturi, dintre care trei au fost expuse pentru prima data in ultimii trei ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 - 1882), Vanat (Joc) si Natura statica (Natura morta) de Sava Hentia (1848 - 1904). Picturile faceau parte din expozitia permanenta a muzeului la acea vreme si au fost grav deteriorate in timpul Revolutiei.

Unde: Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR); deschis pana pe 28 martie.

Piranesi. Arhitecturi si fantome - expozitie aniversara

Aceasta expozitie este dedicata artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 - 1778), marcand 300 de ani de la nastere si sarbatorind munca arheologului, arhitectului, artistului, colectionarului si savantului care a modelat imaginarul european al Romei. Prezinta o selectie de 39 de gravuri de Piranesi grupate in trei serii: Grotteschi, Carceri d'invenzione si Vedute di Roma. Acestea sunt insotite de 13 desene si gravuri realizate de un grup de artisti europeni activi in secolul al XVIII-lea, precum Gaspar van Wittel, Giandomenico Tiepolo, Antonio Canaletto, Hubert Robert, Edmé Bouchardon si Francisco de Goya. Toate cele 52 de lucrari fac parte din patrimoniul MNAR.

Unde: Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR); deschis pana pe 28 martie.

Din senin

Din senin / Out of the Blue este o expozitie realizata dupa ce Muzeul de Arta Recenta (MARe) a intreprins anul trecut o campanie pentru achizitionarea artei romanesti contemporane. in ultimii patru pana la cinci ani, MARe a adaugat in mod constant lucrari la colectia sa, iar anul trecut peste 600 de artisti au raspuns la cererea sa de lucrari, aratand „entuziasmul fara precedent al lumii artistice din Romania”, Erwin Kessler, directorul muzeului explica intr-o prezentare a expozitiei.

Unde: Muzeul de Arta Recenta (MARe), pana pe 28 februarie.

12 ani dupa. Un sondaj de arta romaneasca in 180 de lucrari

Aceasta expozitie vine dupa campania de achizitii lansata de Muzeul de Arta Contemporana MNAC anul trecut, prima din ultimii 12 ani, si vizeaza artisti vizuali vii din Romania, activi in tara si in strainatate. „Rolul sau a fost de a oferi un stimulent pentru productia artistica actuala si de a creste patrimoniul cultural romanesc gestionat de colectia MNAC.” Muzeul a achizitionat in total 167 de lucrari si a primit, de asemenea, 13 donatii. Dintre lucrarile cumparate, 40 apartin femeilor.

Unde: Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), pana pe 28 martie.

Mon Cabaret Noir - expozitie de fotografie

Ocaziata de premierul spectacolului Maria de Buenos Aires, opera tango cu muzica de Astor Piazzolla pusa in scena de Razvan Mazilu la Teatrelli, aceasta expozitie surprinde un pic din atmosfera spectacolului in timp ce face referire la lumea cabaretului din Berlin din anii 1920. Fotografiile din expozitie sunt de Mihaela Tulea, Florin Bondrila si Dragos Toader.

Unde: Galeria CREART, pana pe 14 martie.

Romania Raw - expozitie de fotografie

Expozitia acopera o serie de lucrari ale lui Miron Zownir, prezentand „intr-o maniera necenzurata aspecte ale realitatilor tulburatoare ale Romaniei actuale”. Zownir a fost un artist invitat al resedintei organizate de galeria Visual Kontakt si Centrul Cultural German din Cluj in 2018. in perioada petrecuta in tara, a intrat in contact cu comunitatea de romi din Pata Rat, viata subterana sau comunitatile defavorizate. in Cluj, Bucuresti, Timisoara si Baia-Mare.

Unde: Institutul Goethe, 1-21 martie.