Exista un risc de dependenta mai mare pentru copiii care primesc morfina?

Exista un risc de dependenta mai mare pentru copiii care primesc morfina? Exista un risc de dependenta mai mare pentru copiii care primesc morfina?

Morfina este o substanta cu renume prost in presa si care sperie, deoarece reprezinta pentru marele public un produs administrat bolnavilor in prag de moarte sau folosit de toxicomani. Din acest motiv, multa vreme el a constituit un produs „tabu”.

Auditiv, morfina poate fi asociata cu „moartea fina” si nu ca provenind de la Morfeu, zeul somnului, de la care isi trage de fapt radacina.

Este deja dovedit ca administrarea opiaceelor unui copil cu dureri nu induce nici un fel de toxicomanie, nici imediata, nici viitoare. Morfina poate fi adminstrata chiar nou-nascutilor si sugarilor mici si reprezinta antalgicul inevitabil si indispensabil pentru tratarea durerilor severe si/sau intense.

Pentru a deveni dependent de un produs medicamentos (farmacodependenta) trebuie sa te afli intr-o stare psiho-comportamentala aparte care predispune la conduita numita addictiva (de In „addictus” = in latina, sclav provenit din datornic), sau sa fi fost pus in situatia de consuma pe o perioada foarte indelungata in afara sindromului dureros propriu-zis.