Cu toții am văzut în filmele de la Hollywood – când un personaj de film va trăi o viață bună, fără să știe de vreun eveniment deconcertant din trecutul său. Până când un pic de sirop picură pe obrazul personajului și, dintr-o dată, ei sunt duși înapoi în timp în mintea lor când extratereștrii i-au răpit. Dintr-o dată, își aduc aminte de fiecare și de toate. Dar există cu adevărat amintiri reprimate ca aceasta?
Așa că încordează-ți scaunul pentru că astăzi o să aflăm:
Ei bine, se dovedește că amintirile reprimate erau o noțiune răspândită în psihologii cercetați cu câțiva ani în urmă. Sunt raportate cazuri de oameni ținuți în închisoare după ce își recuperează o amintire tulburătoare din copilărie.
Un studiu legat de aceasta a fost publicat în Journal of the Association for Psychological Science de la Universitatea din California, Irvine, în anul 2013. A arătat că aproximativ 60-90% dintre psihologii care sunt și clinicieni consideră că, în unele cazuri, reprimarea memoria există, deși acest lucru este foarte rar. Cercetările ulterioare arată că 40-80% din psihologi au descoperit că memoria reprimată poate fi recuperată cu ajutorul unor metode adecvate. Ei bine, în contrast puternic, aproape 70% dintre psihologi nu cred într-un lucru precum o amintire reprimată. Deci, trebuie să vă întrebați unde se duc toate acestea?
Studiul ne arată că nu există dovezi convingătoare care să susțină conceptul de represiune, deși este una dintre cele mai acceptate teorii psihanalitice.
Unde apare toată această confuzie? Motivul pentru acest lucru este că medicii psihologi au mai multă încredere în experiența lor clinică, în timp ce cercetătorii au mai multă încredere în cercetarea experimentală unde există dovezi solide. Există unele cazuri raportate de recuperare a amintirilor reprimate, dar, în același timp, nu există dovezi credibile care să o susțină.
Iată răspunsul tău la întrebarea dacă memoria reprimată există sau nu . Dacă ai încredere în cercetare, atunci nu există memoria reprimată, dar dacă crezi în medicii psihologi, există unele cazuri raportate de memorie reprimată. Răspunsurile la această întrebare depind de cine ai încredere, fie că sunt cercetători sau psihologi