Efectele afrodisiacelor asupra relatiilor

Efectele afrodisiacelor asupra relatiilor Efectele afrodisiacelor asupra relatiilor

Numite dupa Afrodita, zeita greaca a iubirii, despre afrodisiace se spune ca maresc libidoul, potenta si placerea sexuala. Cine nu a auzit ca ciocolata, capsunile si stridiile pot avea un efect atat de puternic? Istoric, afrodisiacele au inclus si comestibile mai ciudate - inclusiv musca toxica spaniola, rinocerul macinat si extracte rare din plante.

De fapt, in timpul cercetarilor pentru cartea sa "Intercourses", coautorul Martha Hopkins a descoperit ca aproape fiecare aliment a fost considerat afrodisiac la un moment dat. ,,Istoric, alimentele considerate afrodisiace au fost greu de gasit, rare sau costisitoare, cum ar fi trufele, foie gras si caviarul, sau au forma unui organ sexual, cum ar fi sparanghel sau anghinare, si chiar testicule animale", spune Hopkins.

In timp ce avem tendinta sa ne gandim la afrodisiace in ceea ce priveste pofta, romantismul si libidoul, in secolul al XVII-lea - cand totul, de la porumbei la migdale pana la pastarnici au fost considerate afrodisiace - au fost asociate cu reproducerea si fertilitatea si au fost acordate cuplurilor casatorite ca fiind mai mult o substanta medicala, spune Jennifer Evans, lector principal in istorie la Universitatea din Hertfordshire, care cerceteaza istoria alimentelor si a fertilitatii (vezi mai multe pe https://esexshop.ro/info/uleiuri-afrodisiace).

Dar poate vreun aliment sa afecteze intr-adevar dorinta si performanta sexuala? Si de ce ideea este atat de persistenta?

Gustari sexy

Pentru cei care au probleme cu circulatia, este adevarat ca anumite alimente pot ajuta in mod similar cu medicamentele Viagra - prin relaxarea vaselor de sange si imbunatatirea fluxului sanguin catre organele genitale. Aminoacidul L-arginina, care se gaseste in alimente precum dovlecei, nuci si vita, este transformat in oxid nitric din organism, ceea ce creste fluxul sanguin. La fel si alimentele bogate in acizi grasi omega 3, inclusiv somon si avocado. Un alt ajutor este quercetina. Gasita in mere, fructe de padure, struguri, vin rosu, usturoi si ciocolata neagra, quercetina are proprietati antiinflamatorii care pot imbunatati fluxul de sange.

Cu toate acestea, numai persoanele cu flux de sange compromis vor vedea imbunatatiri ale functiei sexuale consumand aceste alimente, spune Lauri Wright, purtatorul de cuvant al Academiei SUA de Nutritie si Dietetica. O persoana cu o circulatie buna probabil nu va observa modificari. Cu toate acestea, cand majoritatea dintre noi ne gandim la afrodisiace, nu ne gandim la functia sexuala, ci la dorinta.

Un aliment care s-a crezut de mult ca creste dorinta sexuala este ciocolata. Studiile au aratat ca cacao poate creste fluxul de sange in anumite parti ale corpului. Insa, atunci cand a fost studiata relatia sa directa cu dorinta sexuala, nu a fost gasita nicio dovada care sa sustina utilizarea acesteia ca afrodisiac.

De fapt, nu a fost gasita nicio dovada care sa demonstreze ca vreun aliment sporeste excitatia sau dorinta sexuala. Exista o exceptie: alcoolul. O serie de studii mici au aratat ca consumul de alcool este legat de excitare. Dar poate impiedica si performantele sexuale.

Vinul rosu, in special, poate fi legat indirect de functia sexuala datorita beneficiilor sale potentiale pentru sanatatea inimii, spune Michael Krychman, obstetrician, ginecolog si consilier sexual clinic la Centrul pentru sanatatea sexuala si medicina de supravietuire din Sudul Californiei. Dar este important de mentionat ca legatura dintre vinul rosu si sanatatea cardiovasculara ramane neconcludenta.

Reputatia vinului ca afrodisiac poate proveni si din faptul ca face parte din dieta mediteraneana, definita ca fiind formata in principal din alimente pe baza de plante, cum ar fi fructe, legume, wholegraine, leguminoase si nuci, peste si ulei de masline si cu un nivel relativ redus de zahar , branza si carnea. Mai mult un stil de viata decat un singur aliment, dieta mediteraneana poate avea calitati afrodisiace.