Economia Romaniei ar putea avea o rata medie anuala de crestere de 2,5 procente in perioada 2020-2022, potrivit Andrei Radulescu, economist sef al Bancii Transilvania.
Perioada de trei ani surprinde scufundarea anului trecut, urmata de redresarea preconizata in 2021-2022. Inca de la inceputul anului se urmareste o crestere a salariului minim pe economie la 2300 de lei.
Motivul cheie ar fi avansul de 6,7 procente al investitiilor productive. Radulescu mentioneaza, de asemenea, costurile reale de finantare ramase la un nivel scazut si implementarea programelor Uniunii Europene pentru 2021-2027 ca factori de crestere, a raportat Ziarul Financiar.
"Cresterea investitiilor productive va avea un impact determinant pentru celelalte componente ale PIB-ului, consumul privat va avea o rata medie anuala de 2,1 procente intre 2020-2022, conform scenariului nostru."
Andrei Radulescu estimeaza, de asemenea, o crestere a consumului guvernamental cu o rata medie anuala de 4,5 procente in 2020-2022, sustinuta de programe europene.
Totusi, prognozele sale sunt semnificativ mai optimiste decat cele ale institutiilor financiare internationale. De exemplu, Banca Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 3,5 procente in acest an, dupa o contractie de 5 procente in 2020, iar in 2022 cresterea economica se va accelera la 4,1 procente. Aceste cifre sunt in concordanta cu ratele medii anuale de crestere de sub 1 procente.
PIB-ul T3 al Romaniei, mai mare decat cel raportat initial
Biroul de statistica al Romaniei, INS, a revizuit contractia PIB-ului in T3 la 5,7 procente, de la 6,0 procente conform primei estimari. Scaderea PIB in primele noua luni a fost ajustata in consecinta la 5 procente fata de 5,1 procente anterior.
INS a revizuit, de asemenea, deflatorul PIB pentru T3, care reflecta dinamica preturilor in intreaga economie comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Valoarea actualizata a indicatorului este de 4,1 procente fata de 2,2 procente anterior.
In consecinta, INS estimeaza acum PIB-ul nominal in T3 2020 la 285,2 miliarde RON (58,6 miliarde EUR), cu 2,2 procente mai mult decat valoarea anuntata initial.
PIB-ul nominal pentru ianuarie-septembrie a fost, de asemenea, revizuit in crestere cu peste 6 miliarde RON (1,23 miliarde EUR), la 724 miliarde RON (149 miliarde EUR). PIB-ul nominal este utilizat pentru calcularea unor rapoarte precum deficitul bugetar fata de PIB, datoria publica fata de PIB si contul curent fata de PIB, care sunt esentiale in evaluarea dezechilibrelor macroeconomice.
In ceea ce priveste formarea PIB, noile date arata o scadere mai accentuata a comertului si a HoReCa (-4,5 procente fata de anul anterior, comparativ cu -4,2 procente anterior).
In ceea ce priveste utilizarea PIB, cresterea formarii brute de capital fix a fost revizuita in jos de la + 4,2 procente la un an la + 2,9 procente. Este importanta sa tinem in miscare aceasta piata financiara.