Economia Romaniei a scazut cu 10,5% in trimestrul doi

  • Sâmbătă, 15 August 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
Economia Romaniei Economia Romaniei

Economia Romaniei a scazut cu 10,5% in al doilea trimestru al acestui an (T2), comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Fata de primul trimestru al anului 2020, scaderea a fost de 12,3%, potrivit estimarii flash lansate de Institutul National de Statistica (INS) vineri, 14 august.

In primele sase luni ale anului 2020, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 4,7%, in termeni bruti si cu 3,9%, in conditii ajustate sezonier, fata de prima jumatate a anului 2019. De asemenea au scazut numarul persoanelor care optau pentru indemnizatie crestere copil si au crescut numarul angajatilor trimisi in somaj tehnic sau chiar obligati sa isi depuna cererea de demisie.

In primul trimestru al anului 2020, comparativ cu cel de-al patrulea trimestru al anului 2019, cresterea PIB-ului a fost de 0,3% in conditii ajustate sezonier, astfel incat economia romaneasca a evitat o recesiune tehnica, respectiv doua sferturi consecutive de contractie, a comentat Profit.ro.

Economia Romaniei a fost afectata de scaderea cererii externe, mai ales din martie, cand blocarea COVID-19 a perturbat cererea si activitatea interna.

Guvernul se asteapta la o contractie economica de 3,8% in acest an.

INS a anuntat ca rezultatele prezentate la 14 august ar putea fi revizuite, intrucat nu a putut colecta suficiente date din cauza restrictiilor COVID-19.

„Estimarile trimestriale brute ale produsului intern brut, precum si cele provizorii sunt afectate de dificultatile prezentate de criza pandemica si de starea de urgenta si de starea de alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea de date de baza reprezentand intrari pentru conturile nationale si au dus la o crestere a ratei non-raspuns. Surse alternative de date au fost utilizate pentru a completa informatiile si a afecta cat mai putin calitatea indicatorilor produsi. Conform practicii actuale, datele publicate astazi vor fi supuse reviziunilor ", a declarat biroul de statistica in comunicatul de presa.

Grupul austriac Erste Bank si-a revizuit estimarea pentru scaderea PIB-ului ajustat sezonier al Romaniei in al doilea trimestru al acestui an (T2), comparativ cu primul trimestru de la 15,2% la 10,8%, dupa ce cifrele publicate recent au depasit asteptarile.

Aceasta inseamna ca se estimeaza ca PIB-ul Romaniei a scazut cu 9,0