Mihail Drumes, in “Scrisoare de dragoste”, spunea ca “fara romantism, ne intoarcem la oamenii cavernelor”.
Poate precizarea este usor fortata (de amorul artei), dar un lucru este sigur: n-am reusi sa cunoastem adevarata fericire daca nu am idealiza, din cand in cand, realitatea, daca nu am urca emotiile pe un piedestal, daca nu am aspira spre iubirea perfecta.
A fi romantic intr-o lume a realismului care se lupta pentru suprematie inca din secolul al XIX in toate domeniile, de la arta la stil de viata, este o provocare.
Noi nu mai traim in perioada in care romanrtismul era un dat cotidian, ci intr-o etapa in care romantismul este "sarea si piperul" sau poate manifestarea unor atitudini greu de asumat. Bineinteles, daca nu este complet uitat!
Apoi, chiar si atunci cand el exista, romantismul are o fata noua, destul de diferita de cea a romantismului de moda veche.
Tehnologizarea lumii in care traim, viteza cu care se schimba evenimentele si cu care evolueaza caracterele umane ne obliga pe cei mai multi sa recurgem la relatii ceva mai pragmatice si la forme atipice de romantism.
Ne spunem "te iubesc" prin mesaje sau prin postari pe Facebook, ne trimitem melodii prin "transfer.ro", ne spunem "mi-e dor de tine!!", rapid si scurt, prin WhatsApp… Flori nu mai cumparam, postam imagini cu ele pe wall-ul de pe Facebook. Cu acest prilej, facem din iubire un eveniment public.
Daca nu ne grabim sa ajungem acasa imediat dupa servici ca sa ne putem odihni, mergem la intalniri care nu au nimic iesit din comun – intalniri la cina sau la un pahar de vin care doar ne aduc mai aproape fizic, fara detalii care sa faca diferenta.
De multe ori, am impresia ca a devenit o rusine sa devii romantic – esti catalogat drept "fraier". "Ce, vrei sa spuna ca esti prostul care ar face orice pentru ea?', este intrebarea pe care am auzit-o de multe ori.
Sau esti prea siropos sau suspectat de patetism exagerat – pe scurt, esti "trade off" sau inafara pietii. Nu se mai poarta, este depasit de vremuri, oamenii chiar nu se mai bucura de parfumul scrisorilor de dragoste.
Totusi, romantismul de moda veche a ramas undeva in "cufarul" din sufletul fiecaruia dintre noi.
Ai incercat sa-l scoti, cateodata, de la naftalina si sa vezi ca nu esti nici penibil, nici deplasat, nici mai putin inteligent? Iar femeilor le place, oricat de independente ar fi, oricat de egale cu barbatii s-ar simti.
Din contra, te vei simti special, ca un spectator care urmareste propriul spectacol inedit.
cautiubire.ro iti ofera cateva idei pentru clipe romantice de moda veche:
1. Cui nu-i place un cantec de dragoste?
Angajeaza, pentru o ora, un cantaret (care nu trebuie neaparat sa fie foarte cunoscut) si roaga-l sa ii faca o vizita iubitei tale, daruindu-i "cantecul vostru" sau cantecul ei preferat.
Asta daca tu nu ai voce... In caz contrar, arata-i cat de mult o iubesti, printr-o serenada profunda, dar si usor amuzanta.
2. Scrie-i!
Pe vremea lui Jane Austen, scrisorile faceau parte din universul indragostitilor...
Daca azi e mai comod sa trimitem mail sau sa ne spunem "ce avem de spus" la telefon, nu inseamna ca ne este interzis, ca o data la cateva luni, sa ii scriem cateva nimicuri dulci, care vor capata o valoare mai mare daca nu vor fi spuse fata in fata.
3. Saruta-i mana
Acest sarut are o valoare inestimabila, un amestec de iubire, respect, intimitate si atitudine oficiala in acelasi timp.
Gestul venit de la femei si indreptat catre barbati poate fi la fel de senzual, doar ca nu trebuie facut cu aceeasi intindere de mana.
4. Imprumuta-i sacoul tau (sau chiar geaca de piele), daca va prinde ploaia impreuna.
5. Scapa de masini si invit-o la o plimbare mai deosebita, calarind, de exemplu.
6. Doar dansati, prin casa.
7. Nu va intalniti direct la restaurant, mergi sa o iei de acasa.
8. Cuplurile din coloniile vechi nu prea aveau de ales, asa ca mancau la lumina lumanarii si era romantic, de la sine.
Reinventeaza acest obicei trecut pentru o schimbare romantica.
9. Adopta unele dintre alegerile barbatilor din anii 60 - inlocuieste cinele normale cu intalnirile la un pahar de milkshake.