Dividendele ar putea stimula economia

  • Miercuri, 5 August 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Dividendele ar putea stimula economia Dividendele ar putea stimula economia

Companiile controlate de actionarii locali din Romania au pastrat pentru investitii doar 24% din profitul generat in perioada 2014-2018. Prin urmare, „zeci de miliarde de euro” lasati in mainile antreprenorilor romani reprezinta un „capital potential” care ar putea ajuta economia sa antreneze o criza financiara, precum cea determinata de pandemia coronavirusului.

Mai mult este de dorit intoarcerea angajatilor la munca dintre cei care au fost nevoiti sa intre in somaj tehnic si sa li se ofere sporuri speciale pentru performanta.

Concluzia, inclusa intr-un editorial publicat de cotidianul Ziarul Financiar, se bazeaza pe al cincilea raport privind starea capitalului privat romanesc publicat la inceputul acestui an.

Din profiturile nete de 50 miliarde de euro generate de companiile detinute de proprietarii locali, doar 12 miliarde de euro au fost reinvestite. Restul de 38 miliarde de euro a fost consumat sau este undeva acolo gata de a fi investit. Raportul dintre consum si economisire nu poate fi stabilit, recunoaste ZF.

Dar acesta este doar unul dintre punctele slabe ale teoriei „zecilor de miliarde de euro” inactiv care asteapta sa fie ales de antreprenorii locali. Capitalul companiilor detinute din Romania a crescut cu aproximativ 35 miliarde de euro in perioada analizata (2014-2018), din care 12 miliarde de euro au fost formate din castigurile obtinute, spune zilnic - fara a explica unde au venit celelalte 23 miliarde de euro.

Este frecvent ca antreprenorii locali sa utilizeze profiturile generate de o afacere pentru a investi in alte companii, uneori in sectoare diferite. Aceasta diminueaza in continuare potentialul stoc de capital inactiv care trebuie investit, daca este cazul.

Coloana prezinta, de asemenea, doua caracteristici ale companiilor detinute din Romania in comparatie cu companiile ISD din Romania: primele sunt mai profitabile si pastreaza pentru investitii o pondere mai mica din profit. In timp ce companiile locale pastreaza doar 24% din profit pentru investitii, companiile straine pastreaza aproape 60% din acesta. Aceasta se explica prin comportamentul diferit al investitorilor locali fata de investitorii straini.

In timp ce prima generatie de antreprenori din Romania doreste sa se bucure de beneficiile noii lor situatii, investitorii straini pun in Romania resurse suplimentare care nu ar fi putut fi absorbite de economiile dezvoltate si sa aiba o viziune pe termen lung.