Deserturile traditionale ale Romaniei

Papanasi Papanasi

Unele dintre cele mai populare deserturi servite la nivel local s-au dezvoltat sub diverse influente regionale si internationale, imprumutand si adaptandu-se din multe alte bucatarii. Multi vin cu putine ingrediente pentru a adauga amestecului, dar ofera o experienta delicioasa si pot satisface orice pofticios. Iata o selectie de deserturi locale pe care sa le incercati.

Pentru o experienta unica trebuie sa ajungeti in zona natala a preparatului iar pentru acest lucru recomandam distante rutiere.

Papanasi, o gogoasa prajita umpluta cu branza moale si acoperita cu smantana si gem, este o baza in restaurantele care servesc mancare traditionala romaneasca. Numele desertului provine din latinescul papa sau pappa, care descrie un fel de mancare pentru copii. Originea sa este in Imperiul Austro-Ungar si a fost adoptat si la nivel local. Atat de cautat este acest produs local dulce incat a fost unul dintre cele mai solicitate alimente la terasele lantului de restaurante romanesti City Grill dupa redeschidere. Probabil si la alte restaurante care servesc mancare locala.

Salamul de biscuiti - salam de biscuiti este un alt desert preferat, a carui popularitate se asociaza cu multa lipsa de mancare din epoca comunista. Are nevoie de doar cateva ingrediente de baza. Salamul de ciocolata portugheza sau italiana se crede ca a fost sursa de inspiratie pentru desertul local, facut cu biscuiti, lapte, cacao si stafide.

Cand este sezonul prunei, este timpul pentru cateva galuste cu prune. Mancarea este adesea intalnita in regiunile Transilvania si Banat si s-a raspandit si in alte parti ale tarii. Este similar cu desertul care poate fi intalnit in Europa Centrala si de Est, din Germania si Austria pana in Ungaria, Polonia sau Serbia. Aluatul este facut din cartofi, faina si se servesc acoperite in pesmet amestecat cu zahar granulat. Este un fel de mancare de umplere, asa ca uneori este mancat ca al doilea fel in loc de desert.

Poale-n brau, chifle delicioase umplute cu branza dulce, sunt facute in mod traditional in regiunea de est a Moldovei. De asemenea, sunt cunoscuti sub denumirea de branzoaice si se adauga la lista de deserturi locale facute cu branza dulce, care include papanasi sau pasca pentru desert.

Denumirea desertului, care inseamna aproximativ „partea inferioara a fustei ridicata la banda de burta”, se refera la tehnica de pliere folosita la fabricarea chiflelor. Vanilia, stafidele si coaja de lamaie se adauga la umplutura de branza, oferind acestui desert o aroma minunata.