De la pubertate la maturitate

De la pubertate la maturitate De la pubertate la maturitate

Aproximativ pe la 12 ani,trupul nostru este supus unor transformari.Uneori ele au loc treptat sau in socuri.Nu va alarmati,este vorba de pubertate!Este semnalul ca organele genitale incep sa functioneze.

Comparatie intre transformarile fizice ale baietilor si ale fetelor

Pubertatea este perioada in timpul careia se desfasoara acele transformari ale trupului care le vor permite fetelor si baietilor sa aiba copii.

Aceste schimbari fiziologice intervin pe la 10-13 ani la fete, iar la baieti pe la 12-14 ani.

La baieti, vocea este in schimbare, cresterea devine mai rapida, cresc perii, umerii sa largesc, muschii se dezvolta... Sunt asa-numitele caractere sexuale secundare.

La sfarsitul pubertatii, organele genitale ajung la maturitate.

Ele sunt atunci gata pentru reproducere.

La fete, pieptul incepe sa se umfle, apare par sub brate si pe pubis, talia li se contureaza... sunt primele manifestari ale pubertatii.

Rolul hormonilor in pubertate

La pubertate, organele noastre de reproducere secreta hormoni. Acestia sunt un fel de semnale chimice care permit aparitia caracterelor sexuale secundare - cum ar fi pilozitatea - si functionarea glandelor noastre sexuale: gonadele. Aceasta productie se face sub controlul altor hormoni, sintetizati de o glanda mica a creierului situata la baza craniului: hipofiza.

Comportamentul adolescentilor

Pubertatea este insotita de schimbari in comportament si in modul de a gandi... Aceasta este adolescenta. boresti sa-ti afirmi personalitatea fata de adulti si, in special, fata de... parinti! Aceasta se poate manifesta, de exemplu, prin adoptarea unor pozitii radicale sau prin preferinte vestimentare provocatoare

Capacitatea noastra de a rationa si cea de abstractizare creste. Incepi sa iti pui o multime de intrebari, suferi uneori de crize sufletesti. Incepi sa te interesezi de sexul opus, descoperi treptat dragostea.

Placere/Dorinta

In momentul pubertatii, adolescentul descopera senzatii noi. Dorinta este atractia fizica sau psihica pe care o simti pentru o alta persoana. Aceasta poate sa conduca la actul sexual. Placerea este o senzatie agreabila, intensa, pe care o resimti in contact cu celalalt.

Maturitatea sexuala

Pubertatea se incheie atunci cand corpul este capabil din punct de vedere fiziologic sa transmita viata, adica atunci cand au aparut toate caracterele sexuale secundare si cand organele genitale sunt functionale.

Adolescenta incepe o data cu pubertatea, dar se termina mai tarziu. Aceasta este perioada in care individul sufera modificari fiziologice, dar in care se afla, de asemenea, in cautarea identitatii sale.