A existat o discuție în curs despre gălbenușurile de ou: sunt bune pentru tine? Ți-e mai bine fără ei? Este într-adevăr un risc să le consumi în mod regulat sau deloc? De-a lungul anilor, au existat multe argumente pe această temă, așa că am vrut să abordăm subiectul și să aflăm, odată pentru totdeauna, dacă gălbenușurile de ou sunt într-adevăr nesănătoase pentru tine așa cum ai crezut întotdeauna că sunt. Deci, hai să vorbim despre asta, nu?
Mit faimosEste un fapt cunoscut de mult timp că gălbenușurile de ou sunt bogate în colesterol și este adevărat. Cu toate acestea, cea mai comună concepție greșită este că consumul de gălbenușuri de ou va crește nivelul de colesterol din sânge. Suntem aici pentru a vă spune că de fapt nu funcționează așa. Se pare că ficatul tău produce colesterol în cantități mari, deoarece este un nutrient necesar pentru celulele tale. Când mănânci alimente care au o cantitate mai mare de colesterol, ficatul tău va produce pur și simplu cantități mai mici ca răspuns, pentru a menține lucrurile echilibrate în organism. Același lucru este valabil și pentru invers, dacă nu mănânci alimente cu mult colesterol, ficatul tău va produce mai mult. Ca rezultat, nivelul colesterolului din sânge nu se schimbă prea mult atunci când mănânci mai multe alimente bogate în colesterol. De fapt, colesterolul este un nutrient care nu este rău pentru organism – de fapt este implicat în tot felul de procese din organism, cum ar fi producerea de vitamina D, producerea de acizi biliari care ajută la digerarea grăsimilor și chiar producerea de hormoni steroizi precum estrogenul, progesteronul și testosteron. În cele din urmă, colesterolul este o componentă care poate fi găsită în fiecare celulă a corpului uman, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar putea exista fără el.
Boala de inimaAu fost făcute studii pentru a examina modul în care ouăle afectează factorii de risc pentru bolile de inimă. Rezultatele au fost în mare parte pozitive sau neutre. S-a descoperit că consumul a 1-2 ouă întregi pe zi nu pare să modifice nivelul de colesterol sau factorii de risc pentru bolile de inimă. În plus, sa demonstrat că consumul de ouă ca parte a unei diete sărace în carbohidrați îmbunătățește markerii bolilor de inimă la persoanele cu rezistență la insulină sau diabet de tip 2. În plus, un studiu a urmărit pre-diabetici care țineau o dietă restricționată în carbohidrați. Cei care au mâncat ouă întregi au avut o sensibilitate mai bună la insulină și mai multe îmbunătățiri ale sănătății inimii decât cei care au mâncat doar albușuri. În timp ce LDL (colesterolul „rău”) tinde fie să rămână la fel, fie să crească ușor atunci când mănânci ouă, HDL (colesterolul „bun”) crește în mod normal. De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns,
NutriențiSimțim nevoia să menționăm faptul că ouăle sunt pline cu nutrienți grozavi și, prin urmare, au o mulțime de beneficii pentru sănătate despre care merită să se vorbească. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, precum și alte vitamine și minerale importante. Un ou întreg mare are vitamina A, riboflavină, acid folic, fier, vitamina B12 și seleniu. Desigur, deoarece ouăle au atât de mulți nutrienți, sunt grozave pentru sănătatea ta. De fapt, ouăle vă pot ajuta să vă mențineți satul, să promoveze pierderea în greutate, să protejeze sănătatea creierului, să reducă riscul de boli oculare și chiar să scadă inflamația.