De ce nu este bine sa ne comparam cu ceilalti si cum ne afecteaza acest lucru

  • Duminică, 5 Ianuarie 2020
  • Diverse

Vecinul cu gazonul perfect. Prietenul cu o cariera de succes. Strainul de pe social media pe care nu l-ati cunoscut niciodata, dar presupuneti, avand in vedere fotografiile lor aparent perfecte, ca are o viata perfecta.

In lumea de astazi, unde a devenit o norma sa petrecem nenumarate ore de navigare prin fotografiile prietenilor, familiei, celebritatilor si strainilor, ispita de a ne compara cu ceilalti este la un nivel cultural ridicat.

In timp ce concurenta a fost mult timp o functie de baza a conditiei umane, se pare ca, cresterea varstei digitale din ultimii ani, a determinat o prioritate inutila si chiar daunatoare pentru cine este in frunte. Ca si cum ar fi fost posibil sa se masoare toate succesele umane pe o scara unica (sau, mai rau, prin numarul de „like-uri”). Efectuarea acestor comparatii sociale poate fi vatamatoare pentru sanatatea dumneavoastra, fizica si psihologica. Fiind constienti de modul in care comparatiile daunatoare ne afecteaza, ar putea servi ca o mare motivatie sa renuntam la ele.

Sfaturi pentru a opri comparatiile cu ceilalti

Ar putea suna simplu doar sa sugeram oprirea comparatiilor sociale – dar intrebarea este cum le oprim de fapt? Iata cateva modalitati de a va ajuta sa nu mai faceti comparatii sociale.

Limitati (sau eliminati) timpul pe social media. Dupa cum s-a mentionat, media sociala este adesea folosita ca un loc pentru a impartasi ceea ce vor sa vada oamenii, nu neaparat ceea ce e mai aproape de realitate. Indiferent daca continutul sau este chiar corect, cel putin este probabil exagerat. Petreceti timpul in plus pentru a intelege declansatoarele care va conduc la realizarea de comparatii sociale, astfel incat atunci cand va conectati in conturile dvs., sunteti pregatit sa renuntati la aceste lucruri.

Faceti o lista de realizari de care sunteti mandri. Cu cat sunteti mai increzatori in voi insiva, cu atat veti fi mai putin inclinati sa evaluati modul in care va vedeti fata de ceilalti. Scrieti o lista cu cele mai frumoase realizari, trasaturi, puncte forte si chiar lucruri pentru care sunteti recunoscator. Acest lucru va va pune intr-o mentalitate mai sanatoasa.

Cand nu sunteti siguri de ceea ce doriti in viata sau cum sa faceti acest lucru, puteti avea tendinta de a va simti neechilibrat. Obtineti mai multa claritate cu privire la directia in care merge viata voastra. Scrieti obiectivele si pasii pe termen scurt si lung, necesari pentru a le realiza.