De ce îți poți dresa cainele dar nu si pisica?

  • Duminică, 21 August 2022
  • Animale

„De ce nu poți antrena o pisică să facă trucuri?”

De fapt, poți antrena o pisică. Antrenarea unei pisici este posibilă, dar este semnificativ diferită de antrenarea unui câine. De asemenea, este mai dificil, din cauza unora dintre diferențele dintre câini și pisici.

Care sunt unele dintre aceste diferențe?

În primul rând, câinii sunt animale de pachet. Sunt obișnuiți să trăiască și să vâneze în grup. O haită are un „alfa” sau un lider, așa că câinii caută instinctiv îndrumarea unui lider. Un câine își va vedea de obicei stăpânul ca fiind alfa și astfel încearcă să-i facă pe plac. Vor învăța cu bucurie comenzi și trucuri de la ei.

Pisicile, dimpotrivă, sunt de obicei vânători solitari. Deși pot avea relații de prietenie cu alte pisici, vânează singure. De asemenea, pisicile au gheare ascuțite, retractabile, care le permit să prindă prada și să se apere fără ajutor. Prin urmare, ei tind să fie mai independenți decât câinii și sunt mult mai puțin dornici să mulțumească.

Câinii sunt, de asemenea, mai persistenti și au mai multă rezistență. Un câine sau o haită de câini își vor urmări prada pe kilometri, dacă este necesar, și o vor alerga. Pisicile sunt prădători de ambuscadă care atacă în rafale scurte. În plus, în timp ce câinii pot vâna vânat mare, pisicile mici, cum ar fi pisica domestică, vânează vânat mic care oferă mult mai puțină hrană. Prin urmare, o pisică nu va cheltui multă energie urmărind un șoarece, mai ales dacă există o țintă mai ușoară în apropiere.

Cu alte cuvinte, pisicile au nevoie de satisfacții instantanee, în timp ce câinii sunt mai dispuși să muncească din greu pentru a învăța un anumit truc. Asta înseamnă că oricine antrenează o pisică trebuie să o facă să merite timpul pisicii.

Sunt câinii mai deștepți decât pisicile?

De fapt, există o mulțime de dezbateri despre asta; unele studii sugerează că sunt, în timp ce unele sugerează că este adevărat contrariul.

Există trei moduri posibile de a măsura inteligența probabilă a unui animal : rata creierului în raport cu dimensiunea unui animal, coeficientul de encefalizare și numărul de neuroni corticali din cortexul cerebral. Coeficientul de encefalizare este raportul dintre dimensiunea creierului unui animal și cât de mare ar trebui să fie. Câinii obțin note mai mari decât pisicile la primele două criterii, dar pisicile au aproape de două ori mai mulți neuroni corticali decât câinii: 300 milioane până la 160 milioane.

Cât timp au fost domesticiți câinii?

Câinii au cu siguranță un mare avantaj față de pisici: au fost cu oameni mult mai mult timp. În timp ce pisicile au fost domesticite pentru prima dată acum aproximativ 9500 de ani, se crede că cel mai bun prieten al omului a existat de 20.000 până la 40.000 de ani. Arheologii au descoperit chiar și trăsături fizice care ar putea fi legate de variațiile de rasă la câinii care au fost îngropați cu aproximativ 17.000 de ani în urmă!

Această asociere lungă a permis câinilor să învețe să citească emoțiile umane . Jurnalul de știință „Learning & Behavior” a publicat un studiu în care cercetătorii au testat reacțiile câinilor la diferite expresii faciale. Ei au descoperit că câinii au reacționat mai puternic la fețele care prezintă o emoție puternică decât la cele cu expresii neutre. De asemenea, câinii pot face diferența dintre expresiile fericite și expresiile furioase.

Oamenii de știință au redat și înregistrări cu oameni care vorbeau în timpul unor teste, iar câinii au petrecut mai mult timp privind imaginile ale căror expresii se potriveau cu tonul înregistrării. Acest lucru sugerează că câinii sună cum sună o persoană care experimentează o anumită emoție, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că câinii pot recunoaște emoțiile umane.

Capacitatea unui câine de a citi emoțiile umane l-ar ajuta să învețe cum să-și mulțumească cel mai bine stăpânul. Câinele ar fi, de asemenea, capabil să spună când a reușit sau a eșuat. Capacitatea de a citi oamenii, combinată cu dorința de a le mulțumi, îi face pe câini extrem de dresați.