De ce este importanta gradinita in dezvoltarea copilului tau

De ce este importanta gradinita in dezvoltarea copilului tau De ce este importanta gradinita in dezvoltarea copilului tau

Conform unor studii sociologice recente, succesul academic al copiilor este influentat in mare masura de activitatile si experientele la care este expus cel mic in primii ani de colectivitate. De aceea, multi specialisti recomanda integrarea timpurie a copilului intr-o institutie de invatamant, unde acesta isi insuseste deprinderi de baza, socializeaza cu cei de varsta lui si se pregateste pentru scoala. 

fii-informat.ro iti prezinta cateva motive de ce gradinita este importanta in dezvoltarea copilului tau.

In gradinita, copilul va fi incurajat sa cante, sa invete poezii, sa socoteasca si sa citeasca, dar si sa respecte un anumit program si anumite reguli de care va trebui sa tina cont si mai departe, in societate. De asemenea, la gradinita copilul va invata sa coopereze cu cei de varsta lui, dar si cu adultii (educatoarele), sa se abtina de la anumite comportamente care poate acasa ii erau permise, sa tina cont de anumite limite impuse si sa includa in jocul lor colegii, impartind jucariile.

Un articol publicat recent in New York Times subliniaza rolul hotarator al gradinitei pentru succesul academic si profesional al unui individ, indicand si faptul ca participantii la studiu care au frecventat cursurile unei astfel de institutii si-au finalizat cu succes studiile, au reusit sa-si intemeieze o familie si au fost mai bine platiti decat cei care au fost integrati mai tarziu intr-un sistem de invatamant.

Inainte insa de a inscrie copilului la gradinita, parintii trebuie sa fie constienti ca pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie sa-l pregateasca pe cel mic pentru noile experiente care il asteapta. Copilul trebuie sa fie pregatit emotional si cognitiv pentru gradinita, iar pentru asta, ca parinte, trebuie sa petreci timp de calitate cu el, sa initiezi jocuri educative si sa incerci sa-i incurajezi deprinderile de invatare de baza.

La gradinita, copilul va deprinde bucuria de a invata, va invata sa impartaseasca experiente si sentimente diverse, va descoperi de timpuriu importanta unor valori precum: motivatia, disciplina, rabdarea, tenacitatea si in cel mai fericit caz, isi va descoperi talente si inclinatii care-l vor ghida mai departe in viata. Deci, pentru a nu-l priva pe cel mic de toate aceste experiente benefice pentru dezvoltarea lui ulterioara, incearca sa-l pregatesti pentru integrarea timpurie in gradinita. Vei vedea cu siguranta rezultatele mai tarziu!