De ce ajungem sa imbatranim si sa avem riduri

Bineinteles, modul nostru de viata poate aduce in mod egal factori agravanti si sa antreneze o imbatranire a pielii.

Concluziile celui de-al XIX-lea Congres de dermatologie de la Sydney 1997

Dusmanul nr 1: lumina zilei

Razele UVA, chiar daca putin energetice, sunt cele mai responsabile de foto-imbatranirea si de cele mai importante degradari celulare ale pielii.

Ele patrund, intr-adevar, in profunzime in piele: ele degradeaza colagenul si elastina care dau pielii soliditate si elasticitate; aceasta provoaca o adevarata dezorganizare a tesutului cutanat, de aceea apare o imbatranire mai rapida.

Razele UVB sunt raze al caror parcurs este mai scurt. Ele afecteaza in mod esential epidrema, dar sunt foarte energice. Mai ales vara, ele au un rol esential pentru razele solare si pot accelera o imbatranire cutanata. Intr-adevar, ele afecteaza direct nucleul celular, deci ADN–ul.

Sfat:

Utilizati in fiecare zi o ingrijire care sa evite o imbatranire precoce, instaland o bariera filtranta care protejeaza pielea de toate razele. In caz de expuneri solare prelungite, de exemplu, in vacanta, fit! de 2 on mai atenti: utilizati sistematic o ingrijire solara cu protectie sporita si innoiti aplicarea foarte frecvent.

Factorii agravanti ai imbatranirii

Poluarea:

Gazele de esapament, fumul de uzina, poluarea ne atinge pe toti zi de zi, si afecteaza adanc pielea. Particulele poluante pot altera functionarea celulelor epidermei: diviziunea si reinnoirea celulara sunt mai lente. Schimburile de gaze ale pielii sunt perturbate si pot aparea iritatii. Mai mult, aceste particule poluante, printr-o gama de reactii chimice, accelereaza producerea de radicali liberi, principalii agenti ai imbatranirii.

Tutunul:

0 piele de fumator se observa repede prin grosime, prin culoarea sa inchisa, chiar gri. Fumul de tigara si nicotina, dezvoltandu-si radicalii liberi, cresc imbatranirea cutanata a anumitor parti de pe fata: coltul ochilor si conturul buzelor mai ales.

Fumatorii inveterate sunt de 5 ori mai ridati decat ceilalti.

Stresul:

Este evident ca pielea este o reflectie perfecta a starii psihice. Sresul si alte nelinisti marcheza pielea de timpuriu cu multiple imperfectiuni. Aceasta merge de Ia pielea inchisa Ia aparitia ridurilor. Soarele, atmosfera inchisa si alimentatia necorespunzatoare demultiplica radicalii liberi si atrag o microcirculatie sangvina tulburata.

Alti factori:

Cu cat acesti factori sunt mai numerosi si mai important!, cu atat intensifica procesul de imbatranire biologica a pielii: pierderea elasticitatii, a feminitatii, a stralucirii, riduri evidente. A asocia igiena vietii si ingrijirea pielii in mod curent este cea mai buna prevenire a imbatranirii cutanate.

Retetele bunicilor impotriva ridurilor si a tenurilor cernite:

Ulei de crin: taiati 400 g de crin alb in 1/2 de ulei de masline, lasati la soare 3 saptamani, filtrati si pastrati la rece; utilizati in masaj.

Spalati fata cu suc de lamaie  diluat in apa, lasati sa se usuce, apoi frectionati cu putin ulei de masline.

Pentru tenurile cernite: Aplicati bucati de cartof pe pupile si peste tot, lasati 20-30 minute, clatiti fata, masand usor cu ulei de crin sau de masline.

Pentru a inlatura sau a diminua ridurile, iata o tehnica de utilizat dimineata sau seara, timp de cateva saptamani:

  1. lamaia nu trebuie sa stea in plastic sau in metal).

– daca pielea este foarte uleioasa, utilizati 4 bucati de lamaie;

– daca pielea este foarte uscata, utilizati doar o bucata de lamaie si dublati cantitatea de crema-lapte (de mai jos)

  1. Acoperiti abia din sfert in sfert, on cu jumatate de crema, on cu jumatate lapte care a fost incaizit putin intr-o caserola
  2. Acoperiti si lasati 3 ore.
  3. Luati aceasta solutie si masati fata cu degetele in miscari circulare, timp de cateva minute.
  4. Lasati sa se usuce; inlaturati apoi cu ajutorul unei manusi de toaleta inmuiata in apa, pe care ati varsat 1-2 picaturi de ulei de masline.