Cultivarea roșiilor în grădina de acasă este foarte distractivă, ușoară și satisfăcătoare atunci când se obține o recoltă generoasă.
Un sol bun și lumina soarelui fac ca gustul lor să fie irezistibil. Există multe varietăți diferite de roșii care pot fi cultivate, fiecare cu o formă distinctă a fructului, gust și utilizări culinare, scrie www.agrostiri.ro
Cum să crești roșiile la tine acasă?
Dacă ești nou în grădinărit și te întrebi de ce ai nevoie pentru a cultiva roșii delicioase, iată care sunt răspunsurile. Pentru a cultiva cu succes roșiile, ai nevoie de un sol bogat și fertil sau de compost pentru ghiveci fără turbă și de un loc bun, însorit și adăpostit. Roșiilor le place soarele deplin – 6-8 ore de lumină solară pe zi. Este important să udăm cu regularitate și să hrănim săptămânal cu un îngrășământ bogat în potasiu odată ce plantele încep să înflorească.
Roșiile sunt împărțite în două tipuri principale de cultivare: determinate (cu tufă) și nedeterminate. Tipurile de arbuști sunt de obicei plantați în ghivece sau în coșuri suspendate, iar tulpinile lor se întind în jurul marginii. Cele nedeterminate sunt antrenate să crească înalte și sunt susținute de un baston sau de un țăruș. Dacă se cultivă roșii cordon, vei avea nevoie de un țăruș, cum ar fi un baston de bambus, pentru a susține planta și va trebui să ciupești lăstarii laterali pentru ca planta să continue să fructifice pe o singură tulpină centrală. Nu este necesar să plantezi soiuri de roșii de tip tufă.
Cel mai bine este să cultivăm roșiile în tufișuri dacă abia începem să lucrăm în grădinărit și nu avem prea multă experiență, deoarece sunt mai ușor de dezvoltat și nu este nevoie să le ciupim sau să le înfigem în țepușe. Atunci când plantați roșiile în grădină, mutați-le afară după ultimul îngheț din luna mai. Alege un loc însorit și adăpostit unde să le plantezi. Este important ca roșiile să beneficieze de cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi. Îmbogățește solul, dacă este necesar, înainte de plantare. Dacă se cultivă roșiile într-o seră, încearcă să le plantezi alături de busuioc, care prosperă în aceleași condiții.