Datoria publica raportata la PIB-ul Romaniei

  • Joi, 29 Iulie 2021
  • Afaceri
  • Publicat de
datoria romaniei datoria romaniei

Indicele de incredere macroeconomica compilat de Societatea CFA din Romania pe baza unui sondaj intre membrii sai a crescut in iunie comparativ cu luna mai, atat elementele actuale, cat si cele de asteptari marcand valori mai mari, pana la 76,2 puncte pe o scara 0-100, cu 50 de puncte pentru o evaluare echilibrata.

Indicele, prezentat de Economica.net , este la mai putin de un punct sub recordul din toate timpurile si a crescut cu 42,1 puncte fata de un an mai devreme - ceea ce nu vine ca o surpriza avand in vedere situatia din iulie 2021.

Scorul de titlu mai bun este sustinut de asteptari moderat optimiste atunci cand vine vorba de domenii specifice.

Fiecare dintre noi resimte aceasta datorie prin taxe si impozite care se maresc de la an la an. Din venitul brut un angajat plateste statului aproximativ 40 de procente. Altfel spus pentru un salariu net minim pe economie de 1386 de lei, angajatorul pastreaza suma de 914 lei pentru a plati taxele la stat. Aceasta suma reprezinta 39,7 procente din salariul brut incasat.

Astfel, in medie, analistii CFA considera ca datoria publica la PIB este de 52de procente in termen de 12 luni - de la 49,7de procente la sfarsitul lunii mai (ultimele date disponibile) si probabil peste 50de procente la sfarsitul lunii iunie, reprezentand EUR 3,5 miliarde de euroobligatiuni emise luna aceasta.

In ceea ce priveste moneda locala, sondajul indica asteptarile medii pentru depreciere mai lenta - 1,91de procente fata de euro in termen de 12 luni, la un curs de schimb de 5,026 RON la EUR.

Rata inflatiei in urmatoarele 12 luni se observa la 4,11de procente - care se compara direct cu aprecierea nominala a euro de 1,95de procente fata de moneda locala si are ca rezultat o apreciere reala a leului cu peste 2de procente pentru urmatoarea perioada de 12 luni.

In ceea ce priveste piata imobiliara , Societatea CFA si-a schimbat accentul. Dupa ce a evaluat sentimentul analistilor cu privire la sustenabilitatea preturilor (si analistii au spus ca considera ca preturile sunt prea mari pentru a fi sustenabile) in primele luni ale anului, sondajul CFA se concentreaza acum asupra asteptarilor analistilor.

In timp ce aproximativ 60de procente dintre acestia si-au exprimat asteptarile privind cresterea preturilor - acest lucru nu ofera informatii cu privire la durabilitatea preturilor.

Organismul de concurenta din Romania a autorizat vanzarea de 25de procente in Veestmoldtransgaz, detinuta in prezent in totalitate de Transgaz din Romania, catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Tranzactia consta intr-o majorare de capital pentru Vestmoldtransgaz, la care BERD va contribui cu 20 de milioane EUR.

Acordul a fost anuntat de BERD in august anul trecut.

Acesta include o optiune de vanzare care permite bancii sa revanda participatia Transgaz „la un pret prestabilit”, conform notei BERD emise la acel moment.

Incepand din luna octombrie, exporturile de gaze rusesti catre Moldova vor folosi aceasta cale spre deosebire de traversarea Ucrainei, asa cum sa intamplat pana acum.